De jarige wethouder Robert Strijk (economie) kreeg uit handen van CDA-raadslid Joost Bleijie enkele cadeaus overhandigd namens de winkeliers van de Herenstraat. Onder andere een managementboek om zijn plannen voortaan beter te kunnen verkopen en een doosje paracetamol voor dit hoofdpijndossier. (Foto's: Chris de Waard).

Leiden kiest voor maanden uitstel regionale retailvisie

2016-03-17 22.28.59

Paracetamol voor Strijk

Vanavond boog de Leidse politiek zich voor het eerst over de regionale retailvisie die de gemeente Leiden met vijf andere regiogemeenten heeft laten maken. De afgelopen was over die visie al veel te doen. Maar liefst 14 insprekers kwamen de raadsleden eerder vertellen wat ze vonden van de toekomstvisie. Met name de winkelgebieden die volgens die visie niet toekomstvast zijn lieten van zich horen.

Wijkwinkels
De Herenstraat voorop, maar ook de ondernemers aan de Lammenschansweg willen graag blijven behoren tot de regionale detailhandelsstructuur. Dat geldt ook voor de derde straat waarvan veel partijen in de Leidse raad vinden dat de regio zich er niet over zou moeten uitspreken: de Van ’t Hofstraat in de Professoren- en Burgemeesterswijk.

Wethouder Strijk gaat met de buurgemeenten praten over oplossingen op tal van dossiers. De PDV-locaties worden daarin meegenomen. Pas daarna wil de Leidse raad over de retailvisie beslissen.

PDV-locaties
Met name onduidelijkheid rond de besluitvorming over de Lammenschansweg zorgde ervoor dat de raad nu geen verdere behandeling van de retailvisie wil. Aan de Lammenschansweg mogen alleen bedrijven met volumineuze goederen zoals boten, auto’s, meubelen en bijvoorbeeld tuincentra. Allemaal zaken waarvan het niet logisch is dat ze in het historische stadscentrum gevestigd zouden zijn. In regionaal verband is er momenteel zo’n 30.000 m2 teveel winkelruimte op dit soort locaties. Het gaat dan om Wooon en de Baanderij in Leiderdorp, de Rijneke Boulevard in Zoeterwoude, ’t Heen in Katwijk en de Lammenschansweg in Leiden. Die laatste plek schrappen als zogenaamde PDV-locatie scheelt 9.000 m2.

Christiaan van Minnen van de Herenstraat vindt het prima dat de besluitvorming over de retailvisie is uitgesteld. ‘Zijn’ winkelstraat hoeft zich dan ook geen zorgen meer te maken. Er is van links tot rechts steun in de Leidse raad voor de winkels daar. Ook van Strijk’s eigen partij D66.

Uitstel voor overleg
Eerder deze week stuurde wethouder Strijk een brief naar de raad waarin hij aankondigde met de buurgemeenten in gesprek te willen over een aantal problemen die opgelost moeten worden binnen de regio. Het gaat daarbij om financiële kwesties, kantoorlocaties, maar dus ook om deze grote Perifere Detailhandelslocaties. De gemeenteraad wil nu dat wethouder Strijk de periode tot 1 juni aanstaande gebruikt om met zijn collega’s in de regio afspraken te maken over dit soort zaken. Dan is ook veel duidelijker welk besluit het beste genomen kan worden over de Lammenschansweg.

Economie Leiden Politiek Regio retailvisie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×