Jaren geleden maakte ondernemer Peter Labrujère zich ook al sterk voor het standbeeld op de Beestenmarkt. Hij kreeg er toen de handen niet voor op elkaar. Nu is het ontwerp aangepast aan de verhoudingen van het plein, waarbij de Oude Vest dient als optisch verlengstuk van de Beestenmarkt.

Beestenmarkt ondernemers willen standbeeld van Rembrandt

De ondernemersvereniging Beestenmarkt presenteert morgenochtend, op de geboortedag van Rembrandt, een impressie van het beeldontwerp dat de Leidse beeldend kunstenaar Jeroen Spijker in 2009 maakte van de beroemde schilder. Het beeld is gebaseerd op het enige staande zelfportret dat Rembrandt heeft geschilderd. Het was waarschijnlijk het laatste werk dat Rembrandt in Leiden maakte. Kort erna vertrok hij naar Amsterdam.

rembrandtSpijker heeft Rembrandt uitgebeeld als ‘Koning van de Nederlandse schilderkunst’, met in zijn hand een schildersstok als staf. Zo verwelkomt hij vanaf zijn sokkel de mensen die Leiden vanuit alle windstreken bezoeken. Met de uitbreiding van de Lakenhal, waar twee schilderijen van Rembrandt hangen en de grote collectie prenten die de universiteit bezit, is Rembrandt voelbaar in de stad. “Hij zit in de harten van mensen. We zijn trots op hem,” aldus de ondernemers.

Morgen zou Rembrandt overigens 409 jaar geworden zijn. Voor de 14e keer wordt daarom vannacht een krans om het borstbeeld op de Witte Singel gehangen. Om middernacht is iedereen welkom om te proosten op de verjaardag van de grootste Leidenaar aller tijden. De initiatiefnemers, Ben Walenkamp en Tjeerd Scheffer, verzamelen om 23.00 uur bij restaurant La Plancha naast de Morspoort. Om 23.30 uur wordt dan gezamenlijk naar het borstbeeld tegenover het voormalige Leidsch Dagbladgebouw gewandeld. Daar volgen na een korte toespraak de kranslegging en een Leidse borrel.

Cultuur Leiden Rembrandt


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×