Maandag wordt de jaarlijkse Vredeswake gehouden op het Stadhuisplein. (Archieffoto: J.P. Kranenburg)

Leidenaren bouwen bruggen bij Vredeswake

De jaarlijkse Vredeswake op het Stadhuisplein in Leiden, vindt maandag plaats. Verschillende Leidse organisaties verzorgen het evenement in verband met de Internationale Dag van de Vrede. Het motto is dit jaar: ‘Vrede verbindt’.

Bruggenbouwers

“Vrede vraagt om bruggenbouwers: mensen die elkaar niet onverschillig de rug toekeren, maar een tegenkracht organiseren ten opzichte van angst en terreur”, vindt Jacqueline Schoonwater, mede-organisator van de Vredeswake. In maart van dit jaar organiseerden diverse organisaties en religieuze groeperingen de “Freedomwalk Leiden“. Volgens Schoonwater sluit het motto van de Vredeswake, ‘Vrede verbindt’, daarop aan.

De aanslag op de redactie van het cartoonblad Charlie Hebdo in Parijs begin dit jaar, ligt nog vers in het geheugen van de organisatie. “Om samen in vrede te geloven, heb je de ander nodig”, stelt Jacqueline Schoonwater. “Dat is niet altijd makkelijk, want die ander maakt ons soms angstig. De aanslagen in Frankrijk hebben ook in ons land de spanningen doen oplopen”, aldus Schoonwater. Destijds werd naar aanleiding van de aanslagen spontaan een vredesdemonstratie gehouden in Leiden.

Slachtoffers

Tijdens de Vredeswake wordt stilgestaan bij slachtoffers van oorlogsgeweld waar dan ook ter wereld. “Oorlogshandelingen eisen nog dagelijks nodeloos het leven van talloze onschuldige mensen”, aldus Jacqueline Schoonwater.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×