Molen de Heesterboom (de Noordman-molen) zaagde tijdens de Leidse Molendag voor publiek een flink stuk hout. Veel bezoekers lieten zich voorlichten over het functioneren van de molen of genoten van het uitzicht.  

Leidse Molendag een succes

De tweejaarlijkse Leidse molendag die gisteren werd gehouden, was een succes. Geholpen door het mooie weer trokken veel mensen eruit om de negen molens die Leiden rijk is te bezoeken. Ruim 2700 bezoekers bezochten Molen De Valk, De Put, De Heesterboom, de Stadsmolen, de Kikkermolen, De Herder, Maredijkmolen, Rodenburgermolen en de Stevenshofjesmolen. Tussen De Put en de Heesterboom voer ook een bootje heen en weer waar veelvuldig gebruik van werd gemaakt.

Een team vrijwilligers, waaronder de molenaars stond gereed om de bezoeker te vertellen over de functie van de verschillende molens: de ene zaagde vroeger hout, de andere maalde meel en weer andere maalden water weg uit de polder. Van de veertien duizend molens ooit rijk was, zijn er nog een kleine tien procent over. Bijna allemaal draaien de molens nog voor de sier, sinds de stoommachine hun functie overnam halverwege de negentiende eeuw. Omdat molens sneller vervallen als deze stilstaan, is het van belang dat de Leidse molens blijven draaien. Wanneer ze dat blijven doen, kunnen mensen over twee jaar bij de eerstvolgende Leidse Molendag weer komen kijken.

 

Cultuur Leiden molen de put


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×