Het nieuwe filmhuis van Gideon Boer (midden) en Govert de Kok (rechts) moet in plaats komen van het huidige Kijkhuis aan de Vrouwenkerksteeg. Op het portret achter Gideon Boer staat de begin vorig jaar overleden oprichter Jan Boer van het Kijkhuis. (Foto: Buro JP).  

Onderzoek naar groot filmhuis bij Lammermarkt

Vanmiddag hebben de eigenaren van Trianon, Kijkhuis en Lido samen met wethouder Paul Laudy een intentieverklaring getekend. Daarin spreken de gemeente en de Leidse bioscoopexploitanten af om de mogelijkheden van een nieuw filmhuis aan de Lammermarkt te onderzoeken. Om dat mogelijk te maken verkoopt de gemeente de benodigde panden als uit het onderzoek blijkt dat het nieuwe filmhuis er ook echt kan komen. De boogde locatie voor het nieuwe filmhuis ligt aan de Lammermarkt. Naast de toekomstige uitbreiding van Museum De Lakenhal.

Rolf Eijgenraam sprak Gideon Boer en Govert de Kok over de plannen voor een nieuw Kijkhuis.

Wethouder Laudy: “De locatie voor het nieuwe filmhuis ligt in het zogeheten cultuurkwartier. Dat is het gebied waar onder andere de Leidse Schouwburg, het Scheltema-complex, Museum De Lakenhal en poppodium Gebr. De Nobel ook zijn gevestigd. Als college vinden we het belangrijk dat dit gebied verder ontwikkelt en we denken dan ook actief  mee met initiatiefnemers.” Volgens Laudy past een nieuw groot filmhuis prima bij de plannen voor de Lammermarkt, waar bovenop de parkeergarage een aantrekkelijk en levendig gebied moet ontstaan.

“Ons nieuwe Filmhuis herbergt straks vijf zalen, een restaurant en een sfeervol filmcafé. Het huidige Kijkhuis heeft maar twee zalen, dus dit betekent een welkome uitbreiding voor ons en voor de Leidse filmliefhebbers. Dankzij de extra zalen kunnen we in de toekomst meer documentaires en kleine films programmeren,” zegt Govert de Kok, commercieel directeur van de Leidse bioscopen. In het nieuwe Filmhuis willen Boer en De Kok niet alleen méér film gaan vertonen, maar ook ruimte maken voor andere cultureel-maatschappelijke initiatieven. “Wij willen namelijk een brug slaan naar de andere kunst- en cultuurinstellingen in het cultuurkwartier. Het wordt een ‘Filmhuis-plus’, zullen we maar zeggen.”

De Kok: “We bouwen en exploiteren het nieuwe Filmhuis helemaal zelf. Zonder hulp van de gemeente of andere instanties. Geen subsidies dus. Dat is in Nederland uniek, maar we weten zeker dat dit voor ons de juiste weg is. Onze plannen zitten goed in elkaar en we hebben nu eenmaal grote ambities. Met de komst van onze nieuwe bioscoop willen we ons meten met de top vijf van filmhuizen in Nederland. Dit wordt een filmhuis dat een stad als Leiden verdient en daarmee ook meer bezoekers naar de rest van ons prachtige centrum trekt.”

De gemeente en de toekomstige exploitanten gaan de komende maanden samen onderzoeken op welke manier het nieuwe Filmhuis bij de Lammermarkt kan worden gerealiseerd. “Het gaat om een binnenstedelijke locatie, waar diverse woningen omheen liggen, dus er moet een zorgvuldig plan komen om het gewenste programma in te passen,” stelt Laudy.

Het is de bedoeling dat het nieuwe Filmhuis van Leiden in 2019 haar deuren opent voor het publiek.

Cultuur Economie Leiden Politiek kijkhuis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×