Naast het jubileum van molenaar Philip Pijnnaken zijn het vandaag en morgen ook nog nationale molendagen en gaat hij bijna trouwen met die andere Leidse molenaar Jorinde Vroeijenstijn. In Molen de Valk natuurlijk. En ze zijn nog zwanger ook. (Foto's: Chris de Waard).

Gouden Speld gemeente voor jubilerende molenaar

Molenaar Philip Pijnnaken van Molen de Put is vandaag op de kop af 25 jaar gediplomeerd molenaar. Alle reden dus voor een feestje. En voor een bijzondere verrassing. Uit handen van locoburgemeester Paul Laudy ontving hij de Gouden Speld van de gemeente Leiden.

Chris de Waard ging vanmorgen een kijkje nemen bij de uitreiking van de Gouden Speld en sprak met de molenaar en met locoburgemeester Laudy.

Vrijwilligerswerk

Molenaar is een vrijwillige functie is, Desondanks steekt Pijnnaken zijn hele ziel en zaligheid in de Leidse molens en dat was niet onopgemerkt gebleven bij de gemeente met wie Pijnnaken de afgelopen jaren overigens ook regelmatig botste als er weer eens een molenbiotoop aangetast dreigde te worden door hoogbouwplannen. Pijnnaken is dan ook niet voor niets al sinds zijn 15e officieel molenbiotoopwachter in Leiden.

Locoburgemeester Paul Laudy overhandigt de Gouden Speld van de gemeente aan molenaar Philip Pijnnaken.

Paplepel

Als jongetje van 14 jaar stond Philip Pijnnaken in 1987 al toe te kijken hoe de bouw van Molen de Put vorderde en hoe de molenonderdelen in elkaar gezet werden. Het molenaarsvak zit hem dan ook in het bloed. Het is hem letterlijk met de paplepel ingegoten. Zijn wieg stond in Molen de Valk waar hij zelfs is geboren.

Philip en Jorinde bedanken iedereen, aansluitend was er muziek.

Jongste molenaar

Toen Molen de Put haar deuren opende, werd Philip Pijnnaken aangesteld als knecht. Op 14 mei 1991 slaagde hij voor zijn landelijk examen Vrijwillig Molenaar. Hij was op dat moment met zijn 18 jaar de jongste molenaar van Nederland. Niet lang daarna werd hij hoofdmolenaar van De Put waar hij ook vele molenaarsleerlingen opleidde die voor een groot deel nu werkzaam zijn op een eigen molen.

Molen de Valk en Molen de Herder

Philip Pijnnaken is niet alleen op molen De Put actief, maar draait op vele andere molens in Leiden. Op Molen De Valk springt hij als molenaar bij sinds juni 1993. Daarnaast was hij de aanjager van het in ere herstellen en het in gebruik nemen van verschillende molens. In 2011 werd hij gevraagd molenaar te worden op de in onbruik geraakte Molen de Herder aan de Haarlemmertrekvaart. Sinds die tijd is het zagen daar hervat en wordt er samengewerkt met de gemeente, een meubelmaker en de vorige molenaar.

Kikker-, Stads- en Maredijkmolen

De Kikkermolen aan de Oegstgeesterweg beheert hij sinds 2002. Het beheer van de Stadsmolen aan de Stinksloot in de Merenwijk nam hij over in 2003. Op zijn aandringen heeft deze molen sinds 2013 weer fokwieken waardoor de molen vaker kan draaien en ook daadwerkelijk water kan verzetten. Zo nodig kan de molen bijspringen in het bemalen van de polder. De Maredijkmolen kwam er in mei 2005 bij, nadat de molen lange tijd stil had gestaan na het vertrek van de vorige molenaar.

Officiële tekst

Het college van burgemeester en wethouders is enorm dankbaar voor de rol die de Philip Pijnnaken heeft gespeeld en nog steeds speelt met betrekking tot het behoud van cultureel erfgoed van Leiden. Ook roemt het college het langdurige karakter van al zijn vrijwilligersactiviteiten en het belang en de uitstraling daarvan voor de stad Leiden. Het college onderschrijft het grote belang van onze molens voor bijvoorbeeld het toerisme in de stad. Leiden is trots op onze molens en zonder vrijwilligers zoals Philip Pijnnaken, zijn er geen werkende molens. Philip Pijnnaken is een ambassadeur van de stad Leiden. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders van Leiden besloten om de Gouden Speld van de stad aan de heer Pijnnaken toe te kennen.

 

Cultuur Leiden Politiek molen de put


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×