Leidse regio gaat honderden statushouders huisvesten

Leiden en de omliggende gemeenten gaan op korte termijn honderden statushouders versneld aan (tijdelijke) huisvesting helpen. Gisteravond lichtte burgemeester Lenferink de plannen van het college toe tijdens de vergadering van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving. Leiden kiest ervoor om mensen die al een vergunning hebben aan woonruimte te helpen om zo capaciteit vrij te maken in de asielzoekerscentra. Daar kunnen dan nieuwe vluchtelingen worden opgevangen.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink en wethouder Van Gelderen over het huisvesten van vluchtelingen.

Bijkomend voordeel is dat in de bestaande azc’s allerlei professionele ondersteuning aanwezig is. Dat is belangrijk voor de opvang van de nieuwe groepen getraumatiseerde vluchtelingen, terwijl statushouders die hun vergunning inmiddels op zak hebben die hulp vaak minder urgent nodig hebben.

Alle partijen behalve de Groep Kok steunen het beleid van het college om statushouders versneld onder te brengen. Tomas Kok kondigt aan de komende tijd actie te gaan voeren tegen te komst van de vluchtelingen. Hij verwijt het college geen oog te hebben voor de Leidenaren: “U bent wel het college van Leiden, maar allang niet meer het college van de Leidenaren.”

Lenferink: “Op die manier kunnen we eigenlijk net zoveel bijdragen aan de oplossing van het vluchtelingenprobleem¬†als gemeenten die grote opvangcentra inrichten. We hebben hier geen plek om honderden mensen centraal op te vangen, maar kunnen op deze manier toch veel doen.”¬†Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zoekt opvanglocaties voor minimaal 500 mensen. Alleen dan kan er voldoende begeleiding worden geboden.

Leiden kiest dus voor een andere aanpak en ook de buurgemeenten lijken die Leidse aanpak over te willen nemen. Leiden neemt dan het voortouw in het zoeken naar kleinschaliger locaties om mensen al dan niet tijdelijk onder te brengen. In de week na Leidens Ontzet wil het college met concrete plannen naar buiten komen. Dan moet duidelijk worden om hoeveel mensen het gaat, waar ze opgevangen kunnen worden en hoeveel dat ongeveer gaat kosten.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Politiek Voorschoten Zoeterwoude statushouders


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×