In Leiden zijn dit jaar al 366 statushouders gehuisvest. Ook volgend jaar moeten er honderden mensen een woning krijgen. Een deel daarvan komt dan terecht in de tijdelijke Finch woningen waarvan Leiden er 150 heeft besteld.

Doelstelling woningen voor vluchtelingen wordt gehaald

Leiden ligt op koers om dit jaar voldoende woningen voor alle aan Leiden gekoppelde vluchtelingen met een verblijfsvergunning (statushouders) te regelen. Dat maakte de gemeente vandaag bekend. “In goede samenwerking met de woningcorporaties en St. Vluchtelingenwerk krijgen dit jaar in totaal 366 mensen een woning toegewezen,” zo staat in de verklaring.

Wethouder Roos van Gelderen is blij dat voor deze groep mensen in Leiden woonruimte is geregeld: “Door het plaatsen van extra woningen in het komende jaar zorgen we er bovendien voor dat er geen extra druk op de woningmarkt komt.” Vanaf januari wordt een begin gemaakt met het plaatsen van 150 tijdelijke woningen op een terrein van het Hoogheemraadschap van Rijnland langs de Voorschoterweg.

Zodra statushouders in Leiden een woning hebben gekregen, start ook de integratie en inburgering van de nieuwe Leidenaren. Op dit moment zijn er 234 personen begonnen aan dat inburgeringstraject. Elke statushouder krijgt daarbij een mentor toegewezen. Van Gelderen: “Zo willen wij zorgen dat de vluchtelingen op een snelle wijze integreren en hun weg vinden in de Leidse samenleving.”

Voor 366 mensen is dit jaar in Leiden woonruimte gezocht. Dit is meer dan het dubbele van het aantal personen in 2015. Ook in 2017 moet Leiden honderden statushouders huisvesten. De zoektocht naar woningen en locaties gaat daarom onverminderd door. Iedere gemeente krijgt van het Rijk namelijk de opdracht om huisvesting voor een aantal vluchtelingen met een verblijfsvergunning te regelen.

Leiden Politiek statushouders


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×