Wim de Ru begeleidde de Koraalzang met strakke hand én veel plezier (Foto's: Laura Bertola).

Stampvol Van der Werfpark goed bij stem bij koraalzang

Het leek wel of heel de stad was op de komen dagen voor de koraalzang vanochtend. Dirigent Wim de Ru en zijn orkest hadden in elk geval de beschikking over een enorm gelegenheidskoor. Alle klassieke koraalliederen kwamen voorbij, van Berg op Zoom tot Waar de blanke top der duinen. Het enthousiaste publiek zong alles luidkeels mee.

Den Tonkelaer Rede
Na de koraalliederen werd de hymne van Alex den Tonkelaer ingezet: het sein voor Joost Bleijie de microfoon ter hand te nemen en de jaarlijkse Den Tonkelaer Rede uit te spreken. Bleijie weerlegde op overtuigende wijze tien redenen om het Leidens Ontzet niét te vieren, door parallellen te trekken met het belegerde Leiden van 1574.

Warme woorden van burgemeester
Daarna was het de beurt aan burgemeester Henri Lenferink om Wim de Ru en zijn orkest te bedanken en te vertellen wat we geleerd hebben uit de Den Tonkelaer Rede, maar ook om een serieuze boodschap mee te geven. “De wereld staat letterlijk op zijn kop. En ik heb de afgelopen weken gemerkt dat er in Leiden een enorme behoefte is om bij te dragen aan het helpen van mensen die van hun huis verdreven zijn. Dat heeft mij ontzettend ontroerd. Vrij naar stadsdichter Wouter Ydema: ook daarom heb ik Leiden lief.”

Leiden 3 Oktober


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×