Beeld ter illustratie (Foto: NS)

Station Leiden Centraal wordt de poort naar Leidens Ontzet

Geïnspireerd op de voormalige stadspoort de Koepoort vormt het Centraal Station woensdag 2 oktober het decor voor de toegang naar Leidens Ontzet. Voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging zal woensdag om 13.15 uur samen met Stationsmanager Hidde Barneveld van de NS de poort openen waarna de feestelijkheden gaan beginnen.

Op het station komen reizigers al helemaal in de sfeer van Leidens Ontzet. In de stationshal zullen de rood-witte kleuren van de stad volop te zien zijn. Daarnaast is er informatie over het programma beschikbaar. Op 3 oktober deelt NS gratis snoepsleutels uit aan de bezoekers van de Sleutelstad. Daarnaast kan iedereen op de foto bij de stationspoort. ‘Samen met de 3 October Vereeniging willen we Leidens Ontzet al op het station laten starten’, zegt Stationsmanager Hidde Barneveld. En dan ook nog met een link naar de gebeurtenissen in 1574 door de Koepoort weer een plek in de stad te geven.

Informatie voor treinreizigers
NS maakt verschillende treinen langer zodat bezoekers van Leidens Ontzet ook weer thuis kunnen komen. Daarnaast rijdt er in de nacht van 3 op 4 oktober een extra sprinter om 02.01 uur naar Rotterdam. Omdat de nachttreinen op woensdag en donderdag Delft niet aandoen, zet NS extra nachtbussen in tussen Den Haag Holland Spoor, Delft en Rotterdam.

Stadspoort de Koepoort
De Koepoort is een voormalige stadspoort en werd vlak voor het beleg van Leiden in 1572 met aarde gevuld en buiten gebruik gesteld. In de nacht van 2 op 3 oktober verzwakte een deel van de Leidse stadsmuur bij de Koepoort. Door de doorgestoken dijken steeg het water, waarop de Spanjaarden in paniek vluchtten. Na het Leidens Ontzet is de poort weer in gebruik genomen.

Vlakbij de Koepoort varen de Geuzen de stad via de Vliet binnen. Voor de uitgehongerde Leidenaren hebben ze haring en wittebrood mee genomen. Het ontzet is een feit: de stad is bevrijd! In 1671 besloot het stadsbestuur de Koepoort geheel te slopen en opnieuw op te bouwen naar een ontwerp van Willem van der Helm. Nadat in 1861 de Koepoortsgracht gedempt was en hernoemd werd tot Doezastraat werd in 1864 de Koepoort gesloopt.

Advertentie

Leiden Maatschappij 3 Oktober


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×