Morgenavond zendt Omroep Max live uit bij de Sterrewacht. Reden om het monumentale instituut speciaal aan te lichten. (Avondfoto's: Toon van der Poel, repo: Chris de Waard).

Open dag bij Oude Sterrewacht Leiden

De Oude Sterrewacht Leiden is sinds vanavond prachtig aangelicht. De Sterrewacht bij daglicht van dichtbij bekijken kan aanstaande zondag. Dan wordt er een open dag gehouden tussen 12.00 uur en 17.00 uur. Het publiek kan dan, bijgestaan door de leden van de Werkgroep Leidse Sterrewacht, door de antieke sterrenkijkers kijken en met de gloednieuwe zonnetelescoop zonnevlekken waarnemen.

Verder worden er rondleidingen gegeven door het historische gebouw, is er de mogelijkheid een mobiel planetarium te bezoeken en kunnen er vragen gesteld worden aan sterrenkundigen. Voor de allerjongsten worden er speciale activiteiten georganiseerd, zoals een ‘ontwerp je alien’ tekenwedstrijd en een sterrenquiz.

Iedereen is welkom, en de toegang is gratis. Reserveren is niet nodig.

Morgenavond zendt Omroep Max het programma ‘Heel Nederland Kijkt Sterren’ live uit vanuit de Oude Sterrewacht. Jeroen Latijnhouwers en Govert Schilling nemen de kijkers mee op een bijzondere ruimtereis tussen hemel en aarde. In mooie reportages en spectaculaire animaties worden de geheimen van het heelal ontrafeld en wordt bijvoorbeeld getoond hoe mysterieuze zwarte gaten ontstaan. Ook zwaartekrachtsgolven kennen na afloop van het programma geen geheimen meer. Het fenomeen lichtsnelheid wordt uitgelegd aan de hand van een kanonschot.

In de uitzending worden ook kijkersvragen over onder andere buitenaards leven of opzienbarende missies behandeld. Kijkers kunnen vragen stellen via de website of via Twitter met de hashtag #HNKS. Enkele vragen worden live in de uitzending beantwoord.

De uitzending is op woensdag 21 oktober 2015 om 21.25 uur via NPO 1.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×