In 1905 zette Albert Einstein de formule E=mc2 op papier. Wellicht binnenkort te zien op een muur in Leiden.

Na muurgedichten ook muurformules in Leiden

In een universiteitsstad als Leiden horen niet alleen gedichten op de muur, maar ook in Leiden ontdekte wetenschappelijke formules. Die overtuiging leidde er toe dat de wetenschappers Ivo van Vulpen, Sense Jan van der Molen en Ionica Smeets een project opzette om in Leiden de muren te voorzien van natuurkundige wetten, zoals E=mc2 dat door de Leidse bijzonder hoogleraar Einstein voor het eerst op papier werd gezet. Het idee werd ongeveer een jaar geleden voor het eerst gelanceerd door deeltjesfysicus Van Vulpen tijdens een studium generale van de Leidse Universiteit.

Het idee van de wetenschappers leidde ook bij de gemeente, de Leidse universiteit en Stichting Tegenbeeld (die van de muurgedichten) tot enthousiasme. Dit omdat het natuurlijk goed past binnen de slogan van Leiden als ‘Stad van ontdekkingen’. Binnenkort zal de eerste formule op een muur verschijnen. Het is een door Leiden geleende formule en niet een van de tien Leidse formules die later nog op stapel staan, zegt Ivo van Vulpen op Twitter. Over de precieze locatie en onthullingsdatum wilde de natuurkundige verbonden aan de Universiteit van Amsterdam zich nog niet uitlaten.

641px-Wet_van_snellius.svg

De wet van Snellius, mogelijk de oudste Leidse formule, komt er in ieder geval. De Stichting Dr. C.J. Gorter, die zich ten doel stelt de experimentele natuurkunde te bevorderen, heeft beloofd deze te sponsoren, meldde de Leidse wetenschapper Sense Jan van der Molen op 10 april van dit jaar op Twitter. 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×