Wijkvereniging Transvaal luidt alarmbel over verkamering

3

De verkamering van woonhuizen loopt de spuigaten uit. Dat vindt de Wijkvereniging Transvaal Leiden die daarom de alarmbel luidt. In een brief aan gemeenteraad en college vraagt het wijkbestuur onmiddellijk te stoppen met het verlenen van zogenaamde ‘onttrekkingsvergunningen’ waardoor reguliere woningen verkamerd mogen worden. Ook wil de wijk dat de gemeente streng gaat optreden tegen illegale kamerbewoning.

In de brief dringt de wijkvereniging aan op maatregelen. “Bijgevoegde kaartjes laten zien dat verkamering zich als een olievlek door de wijk lijkt te verspreiden. In sommige delen van de wijk is een groot gedeelte van de woningen die voor verkamering in aanmerking komen inmiddels daadwerkelijk – en vaak illegaal – verkamerd. Dit onderwerp leeft zeer sterk onder de wijkbewoners,” schrijft voorzitter Jan van Erp.

 

De lichtblauwe woningen in respectievelijk Transvaal I, II en III zijn al verkamerd.

Volgens de wijkvereniging zorgt het toenemend aantal verkamerde woningen voor veel overlast. Door het toenemend aantal bewoners zijn er te weinig parkeerplekken en bijvoorbeeld vuilcontainers. Daardoor verloedert de buurt en nemen gevoelens van onveiligheid toe. Ook worden starters en jonge gezinnen de wijk uitgedreven omdat er geen betaalbare woningen voor hen te vinden zijn. Ook het aantal (para)medische voorzieningen in de wijk is niet toegespitst op zoveel extra bewoners.

De wijkvereniging wijst er verder op dat in de verkamerde woningen vaak mensen maar tijdelijk wonen. Daardoor krijgen ze geen band met de wijk en dat leidt er in praktijk vaak toe dat men het niet zo nauw neemt met allerlei zaken. Zo wordt er veel afval illegaal gedumpt, staan stoepen vol met fietsen en blijft er bij verhuizingen vaak grofvuil achter. De wijkvereniging spreekt van een ernstige bedreiging voor de veerkracht van Transvaal. “Ook al omdat het allemaal bovenop de andere grootschalige voorzieningen komt die in de wijk zijn gekomen. Studentenflats, de nieuwe appartementen voor werkende jongeren en het Sociaal Pension.”

Volgens de wijk denkt de gemeente veel te makkelijk over de verkamering. “Het beeld dat de gemeente heeft van de verkamering is een aanzienlijke onderschatting van de daadwerkelijke mate van verkamering”, aldus voorzitter Van Erp in zijn brief. Hij denkt dat dat komt doordat er illegaal al veel meer panden zijn verkamerd dan de gemeente weet. De wijkvereniging wil daarom een lijst van de gemeente van alle officieel verkamerde panden. Die kan dan worden vergeleken met de afbeeldingen die de wijkvereniging heeft gemaakt op basis van de daadwerkelijke situatie in Transvaal.

Delen

3 reacties

  1. Eric van 't Groenewout op

    De situatie is alweer achterhaald. In Transvaal III zijn inmiddels nog meer woningen verkamerd. We zien hier nu een nieuw fenomeen de kop opsteken: onder het mom van een aanvraag voor het bouwen van een berging, wordt er een woning in een tuin gebouwd. In de tuin bij een ander pand wordt een houten schuurtje zonder vergunning omgebouwd tot woning. De gemeente is ervan op de hoogte, en doet er niets aan. Wild west in Transvaal, de huisjesmelkers hebben het rijk alleen. De gemeenteraad is in grote lijnen ook op de hoogte, en doet er niets aan. Een raadslid van D66 suggereerde bij overlast de politie in te schakelen. De politie doet wat het kan, maar kan geen door de politiek gecreëerde problemen oplossen. Zo zitten we in Transvaal III al ruim 10 maanden met de gemeente om tafel om de overlast van een drugspand te bespreken. Dat pand veroorzaakt al sinds 2010 enorme overlast. Diverse bewopners zijn door de politie opgepakt, een kreeg een straatverbod opgelegd, een ander werd niet lang geleden in alle vroegte van z’n bed gelicht. Helpt het? Nee, zolang er malafide huisjesmelkers hun gang kunnen gaan, wordt het probleem alleen maar groter.
    De waarde van de koopwoningen zakt: wie wil er nou naast verkamerde panden uit de jaren ’20 wonen met hun eensteensmuurtjes? Zit je in een benedenwoning, krijg je na verkamering boven je opeens een ‘flat’ te zitten met drie of vier wooneenheden. Pand na pand gaat voor de bijl. Handtekeningenacties tegen het steeds onleefbaarder worden van de wijk hebben geen zin meer: straks zit 80% van de bewoners in panden van huisjesmelkers. Je zou denken dat de VVD zich hard zou maken voor particulier woningbezit, maar het is de kampioen van de asociale huurwoning die ten koste gaat van het eigen woningbezit onder de midden- en arbeidersklasse.
    Geluidsoverlast, criminaliteit, overbewoning, achterstallig onderhoud: de Leidse gemeenteraad is hard bezig om nieuwe ghetto’s in Leiden te creëren. VVD net zo hard als SP, D66 net zo hard als CDA. En leuk dat de PvdA een meldpunt verkamering heeft ingediend, maar was die partij niet ook een voorstander van verkamering?

  2. En als je als reguliere bewoner een gesprek met de desbetreffende wethouder wilt om de problematiek te bespreken moet je wel een hele lange adem hebben. Een afspraak lijkt, door niet te reageren stelselmatig geweigerd te worden. Ben al vanaf juni bezig.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline