Documentaire 'Justus' in première op LIFF

De documentaire ‘Justus’ wordt tijdens het Leiden Internationaal Film Festival (LIFF), op 7 november, in bioscoop Trianon vertoond. Eerder dit jaar werd al bekend dat de Leidse filmmaker Frank de Rooij de zwervende kunstenaar Leidse Justus Donker intensief had gevold en had gefilmd.

JUSTUS_posterJustus Donker en zijn twee broers Gijs en Aad sloten zich in de jaren ’90 aan bij het schilderscollectief ‘After Nature’. Wilde performances en interactie sloegen bij het publiek enorm aan en veroverden de broers de kunstgaleries in Nederland en New York.

Om de film te realiseren was er een inzameling gestart via Cinecrowd, een crowdfundingsorganisatie waar filmmakers hun ideeën voor films kunnen presenteren aan het publiek. Particulieren en bedrijven konden een bijdrage leveren en er zo voor zorgen dat de film werd gemaakt.

Prachtig Leids verhaal
“Het is een prachtig Leids verhaal; het bewogen leven van een bijzondere Leidse kunstenaar vastgelegd door een Leidse filmmaker”, aldus Alexander Mouret, directeur LIFF. “Het Filmfestival biedt getalenteerde Leidse documentairemakers zoals Frank de Rooij graag een podium.”

“Justus’ leven is te bijzonder om niet verteld te worden. De film portretteert het gevecht van een kunstenaar die voorbestemd was om een groot kunstenaar te worden, maar worstelt met het leven en een drugsverslaving”, aldus filmmaker Frank de Rooij. Ondanks alle tegenslagen blijft hij onvermoeibaar doorgaan met schilderen, in de hoop om weer door te breken als kunstenaar.”

Tickets
Tickets zijn verkrijgbaar op de website van het LIFF. Een normaal kaartje kost 9 euro. Heb je een CJP pas, LeidsePas of ben je student, dan betaal je 7,50 euro. De film begint om 16:45 uur in de derde zaal van Trianon.

Cultuur Leiden LIFF2015


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×