Vluchtelingen gratis naar LIFF

23

Het Leiden Internationaal Film Festival (LIFF) vertoont op donderdag 5 november een speciale uitvoering van Jurassic World. De film wordt met Arabische ondertiteling vertoond en is gratis te bezoeken door alle vluchtelingen die in Leiden verblijven.

Het filmfestival vertoont Jurassic World omdat het een van de weinige recente films met Arabische ondertiteling is die op korte termijn te verkrijgen was. Ook hoopt LIFF hiermee een breed publiek te kunnen vermaken.

De vertoning zal zijn in het Trianon theater op 5 november om 13.00 uur. Meer informatie over het Leiden Internationaal Film Festival vind je op de website.

Delen

23 reacties

  • een Leids burger op

   Nee Joop, waarschijnlijk niet. Van een gratis voorstelling voor anderen die in armoede leven lees ik niets. Op de website van leidenfilmvestival wordt dit als volgt toegelicht:”Alexander Mouret, directeur van het Leiden International Film Festival, is blij op deze manier iets te kunnen doen voor de vluchtelingen.”
   *
   Niet zo vreemd toch? past toch prima in het beleid:”eigen (syrische) vluchteling eerst”, nietwaar?
   *
   In de metrokrant van vandaag (pag.2)kunnen we nog weer eens lezen wat een vluchteling allemaal krijgt. Niet dat ik met hen zou willen ruilen maar toch hebben ze het hier zo slecht nog niet. Eerst een actie met simkaarten en nu weer gratis film voor alleen vluchtelingen.
   *
   Een ex-dakloze weet het goed te verwoorden:”Ik voel me een vluchteling in eigen land, zegt de 58-jarige hovenier fel. Ik ben aan mijn lot over gelaten, terwijl voor de vluchtelingen nu een bedje wordt gespreid.”
   http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/rijnenveen/article27545343.ece/Voormalige-dakloze-voelt-zich-vluchteling-in-eigen-land_?lref=SubList

 1. een film vertonen die alleen (gratis) toegankelijk is voor mensen ZONDER nederlands paspoort of verblijfsvergunning is volgens mij een mooi voorbeeld van ongeoorloofde discriminatie.

  En nog bedankt voor de jaarlijkse subsidie hè …

 2. waar zijn nu alle voorstanders van vluchtelingen of zien jullie deze vorm van discriminatie ook niet???? beter de film sahara kunnen laten zien ipv jurrassic park.

 3. Wanneer mogen de bijstandsgerechtigden in Leiden gratis naar de bioscoop? Of geldt dit alleen maar voor de gelukszoekers? Ik dacht dat discriminatie verboden was!

 4. Eric van 't Groenewout op

  Laatst hoorde ik een Leids Burger bij de slager klagen over leeftijdsdiscriminatie, toen een kindje een plakje worst aangeboden kreeg. ‘Enne ikke niks krijge, skandalig, ikke moe zeker wel betale, tis dikskriminassi!’
  Wat een afgunstige zeurkousen. Gelukkig is het steeds het zelfde kleine clubje zeikerds dat op dit forum continu op vluchtelingen loopt af te geven.
  Is het een vorm van discriminatie als vluchtelingen die bijv. de bombardementen en andere gruwelen in Aleppo zijn ontvlucht, een keertje een gratis filmvoorstelling aangeboden krijgen? Natuurlijk niet. Een festival mag toch zelf weten wie het wel of niet uitnodigt voor een speciale voorstelling? En ik betwijfel of types als Dennis enz. dit festival ooit hebben bezocht, en van plan waren om naar een film met Arabische ondertiteling te gaan kijken. Allemaal huilie-huilie reacties van de vaste klagersclan, die zich verongelijkt en achtergesteld voelt bij mensen die huis en haard hebben ontvlucht, jarenlang oorlogsgeweld over zich heen hebben gehad, familieleden hebben verloren, talloze ontberingen hebben doorstaan en nu opeengehoopt in een vluchtelingenopvang zitten. Sjonge jonge, wat erg dat ze een keertje gratis naar een film mogen.
  Wat een mooi gebaar van het festival om deze speciale vertoning aan te bieden.

  • een Leids burger op

   Deze Leidse burger heeft niet bij de slager over leeftijdsdicriminatie geklaagd hoor….

  • eric ik ben er wel eens geweest. Ik hoor hier steeds de zelfde klachten van de pro opvang dat mensen gevlucht zijn voor bombardementen en gruwelen in Aleppo, maar bent u daar wel eens geweest weet u hoe groot het is. Zijn al deze mensen er echt wel uit afkomstig of zeggen ze dat maar om een verblijfsvergunning te krijgen want papieren hebben ze niet bij zich dus toon het maar aan. Zijn deze mensen al gevlucht voordat het al losbarsten en zitten ze al maanden in turkije. Ja ik klaag en de reden is niet dat ik klaag voor mijzelf, maar voor mense zoals mijn ouders en andere oudere die door dit systeem aan hun lot worden overgelaten terwijl nieuwkomers en criminelen meer krijgen dan onze eigen oudere. Dat mensen van de proopvang dat niet in willen zien is prima is jullie keus, maar hoop dat jullie nooit te maken krijgen met de grillen van de overheid als jullie later oud zijn.
   Voor de rest mag ieder vinden van mij wat ze willen want u kent mij niet, maar mogelijk vaak genoeg gezien in Leiden. Toch is het wel raar om te zien dat de mensen die kritisch zijn over de vluchtelingen opvang gezien worden als oproer kraaiers en racisten terwijl ik vaak genoeg gezegd heb dat ben je echt vluchteling prima welkom, maar alleen bij doodsbedreiging heb je recht om te blijven anders geen asielstatus. Gisteren was deze discussie bij Powned ook aan de gang. Weet Eric niet jou tv programma want ja dat is wel heel kritisch en niet altijd politiek correct, maar wel open voor de discussie. Zelfde doen sommige tegenstanders van vluchtelingen, want wij proberen de meningen van pro opvang mensen te respecteren, maar andersom is daar altijd weinig van te merken. Dus eric een goed begin begint bij u zelf sta eens open voor een mening van een ander voordat je roeptoetert.

   • Piet Pekelharing op

    Dit soort argumenten is niet nieuw voor mij. In de jaren dertig van de vorige eeuw haalde men ook alles uit de kast om joodse vluchtelingen uit Duitsland te kunnen weigeren. Toen was het “Het is toch niet zoo erg in Duitsland?” of “Het zal toch niet zoo erg worden?” “Die joden zijn toch allemaal rijk?” en nu: “Zijn al deze mensen er echt wel uit afkomstig”, “Zijn deze mensen al gevlucht voordat het al losbarsten” en uit eerdere discussies: “Wie niet in het eerste veilige land waar hij aankomt blijft maar doorreist naar een ander land is een gelukzoeker” etc. etc.

 5. Zeg Eric, ik weet niet of je t weet, maar ook jij betaalt hieraan mee… Nog steeds zo positief?

  • Eric van 't Groenewout op

   Oh ja, hoeveel? Een dubbeltje? Deel de extra kosten voor deze voorstelling door het aantal belastingbetalende Leidenaren, en je komt op een bedrag van zeer waarschijnlijk minder dan een stuiver PP uit.
   Jij hebt toch een tijdje een gesubsidieerde werkplek gehad, beste kwelduivel, of hebt die nog steeds? Jij kost mij waarschijnlijk meer, dan een gemiddelde vluchteling mij ‘kost’!

 6. Gerard van der Veer op

  Voor alle bijstandsgerechtigden die naar het LIFF willen en hiervoor van de gemeenten een financiële tegemoetkoming willen ontvangen om dit mogelijk te maken: http://gemeente.leiden.nl/loket/inhoud/product/declaratieregeling/.

  Je krijgt het op eigen kracht niet zo maar: je moet Nederlands kunnen lezen en de bereidheid opbrengen een aanvraag in te dienen.

  Misschien is typen op Sleutelstad.nl voor sommigen een prettiger – en gratis – vrijetijdsbesteding. Wie laat zich de buitenkans ontnemen om eigen ongeluk, frustratie en welke onbenoemd onfris sentiment dan ook onbelemmerd te mogen spuien?

  Dus morgen treffen we ze allemaal weer hier aan met hun hartenkreten. Acht wat zijn ze benadeeld, – zij of anderen voor wie deze edelmoedige ridders onbezoldigd in het krijt treden. Ach! En wee!

 7. een Leids burger op

  De vluchtelingen hebben wat betreft Nederlands leren spreken en lezen en zich aanpassen aan algemeen aanvaarde Nederlandse normen en waarden nog een lange weg te gaan……
  Mensen die van het minimabeleid gebruik maken(niet alleen voor bijstandsgerechtigden hoor ) hebben daar recht op. Wanneer zij dus een filmbezoek zouden declareren gaat dat af van datgene waar zij recht op hebben. Veel mensen met een laag inkomen zullen die declaratieregeling dus niet gebruiken voor een filmbezoek maar voor noodzakelijker zaken.
  Bovendien zij kunnen zeker geen simkaarten declareren.
  *
  Van afgunst bij mij is geen sprake, maar wel van een constatering:”eigen vluchteling eerst” bij sommige acties.

  • Piet Pekelharing op

   “De vluchtelingen hebben wat betreft Nederlands leren spreken en lezen en zich aanpassen aan algemeen aanvaarde Nederlandse normen en waarden nog een lange weg te gaan.”

   Alsof alle autochtone Nederlanders zich aangepast hebben aan aanvaarde normen en waarden. Die lagere-inkomensgroep, waar u zo voor meent op te komen, bestaat toch voor een deel –nee, niet allemaal, een deel– uit tokkies. Deze volstrekt onaangepaste ”medeburgers” lappen vrijwel alle geboden en verboden aan hun laars. Die proleten gooien hun vuilniszakken buiten wanneer het hun uitkomt, sommigen zelfs van vier of acht hoog omlaag, en laten hun hond –waarmee zij ook nog anderen intimideren– overal schijten en vertikken het de stront van dat beest op te ruimen…enz. enz.

   Ik heb toch heel wat liever een vluchtelingengezin naast mij dan weer zo’n stelletje marginalen.

 8. Het filmfestival organiseert drie/vier voorstellingen per jaar (openluchtbioscoop) waar iedereen gratis heen kan. Dat er geen gratis films zouden zijn voor andere mensen dan vluchtelingen is dus gewoon gelul.

  En zelfs als dat niet zo was, moet je dan op deze manier mensen die voor oorlog en geweld huis en haard hebben moeten verlaten dit zo misgunnen? Ikke, ikke en de rest kan stikken want wat hebben wij het hier in Nederland toch slecht met z’n allen….NOT. Ik schaam me als Nederlander echt dood voor dit soort overdraagzame landgenoten die een ander het licht in de ogen nog niet gunnen. Walgelijk!

  • een Leids burger op

   DEZE film was alleen gratis voor vluchtelingen toch?….
   *
   Het gaat, mijns inziens, niet om vluchtelingen wat te misgunnen(integendeel) maar om óók andere mensen die in armoede leven wat te gunnen.En dus niet specifiek alleen vluchtelingen.[ die wel duizenden euro kunnen neertellen om naar europa te
   kunnen komen.]
   *
   Schamen? Ik geef maar een citaat uit de Mare(universiteitsblad) van 29-10-2015 op pag.6:
   Moeder Rana(38) zwaait [afwerend] naar Mare,ze mag van haar geloof geen handen schudden met een man.”
   Ja Ja, welkom in Leiden hoor, maar een hand geven aan een mannelijke verslaggever van Mare is blijkbaar al weer teveel gevraagd….

   • Piet Pekelharing op

    Naar verhouding bevinden zich onder die bijstandstrekkers, die u kennelijk zo zielig vindt, een groot aantal alcoholisten en andere drugsverslaafden. Probeert u die maar eens een hand te geven (als u dat al zou willen).

 9. Jurassic Park, Special Edition, ik zou niet gaan beste nieuwe medeburgers, stel de Assadeufratosaurus komt weer tot leven en vreet zich vol met grenzeloos lekker vlees….

 10. Voor mensen die in armoe leven heeft de gemeente Leiden een speciaal cultuurfonds waarop iedere Leidse ingezetene in armoe aanspraak mag maken. Het afgunstige en ongenuanceerde geluid over discriminatie is hier niet op z’n plek

  • een Leids burger op

   Er is een Jeugdsport- en cultuurfonds.
   De anderen moeten gebruik maken van de declaratieregeling van het minimabeleid.
   Veel mensen met een laag inkomen zullen die declaratieregeling dus niet gebruiken voor een filmbezoek e.d. maar voor zaken die echt noodzakelijk zijn………
   Het zou mede daarom een sympathiek gebaar geweest zijn om die gratis film ook aan te bieden aan bijvoorbeeld mensen die van de voedselbank afhankelijk zijn en niet exclusief aan alleen vluchtelingen.

Over de auteur

Maaike Lek

Je bent nu offline