Mae Engelgeer, winnend ontwerpster van het Nieuw Leids Laken #2. (Foto's: J.P, Kranenburg)

Lakenhal onthult Nieuw Leids Laken #2

In Museum De Lakenhal werd vanmiddag het Nieuw Leids Laken #2 gepresenteerd. Het winnende ontwerp werd gemaakt door textielontwerpster Mae Engelgeer. Vorig jaar is de Lakenhal gestart om elk jaar een Nieuw Leids Laken te laten ontwerpen. Alle Nieuwe Leidse Lakens zullen na de renovatie van de Lakenhal te koop zijn in de museumwinkel.

Drie ontwerpers waren doorgedrongen tot de finale. De kanshebbers waren Thomas Eurlings, Remi Veldhoven en Mae Engelgeer. Het geometrische textielontwerp van Mae Engelgeer werd door de vakjury tot Nieuw Leids Laken #2 uitgeroepen. Het laken met de naam ‘Archive as fabric / fabric as archive’ is vanaf heden in Museum De Lakenhal te zien en zal de komende jaren in productie worden genomen.

Overtuigende winnaar
Conservator Nicole Roepers: ‘Mae Engelgeer wist als geen ander zeven eeuwen geschiedenis van Leids Laken te combineren met de frisse blik van Dutch Design. De combinatie van concept, grafische overtuigingskracht en een grote sensitiviteit voor materiaal maakte dit ontwerp tot een overtuigende winnaar.”
Ook de bezoekers die de afgelopen maanden op verschillende ontwerpen konden stemmen, kozen massaal voor het ontwerp van Engelgeer.

Leids Laken
In Leiden werd zeven eeuwen lang Leids Laken gemaakt. De laatste fabriek waar deze kwaliteitsvolle, wollen stof werd geproduceerd, sloot in 1977 de deuren. Museum De Lakenhal blaast het oude ambacht nu nieuw leven in. Voor het Nieuw Leids Laken wordt tot 2018 ieder jaar een ontwerper geselecteerd. Beeldend kunstenaar Christie van der Haak ontwierp in 2014 de eerste stof.

Verslaggever Reanne van Kleef was bij de onthulling van het Nieuw Leids Laken #2 in de Lakenhal en sprak daar met Meta Knol (directeur van de Lakenhal), Nicole Roepers (curator actuele kunst in de Lakenhal) en winnend ontwerpster Mae Engelgeer.

 

Cultuur De Lakenhal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×