Tanja Elstgeest (Foto: Maarten Laupman/De Lakenhal).

Tanja Elstgeest nieuwe directeur Museum de Lakenhal

Met ingang van volgende maand heeft Museum De Lakenhal weer een nieuwe directeur. Tanja Elstgeest volgt interim directeur Oskar Brandenburg op. Brandenburg verving voormalig directeur Meta Knol tijdelijk toen zij in 2020 na elf jaar afscheid nam van het stadsmuseum.

Elstgeest (1973) had ruim tien jaar de leiding over het Productiehuis Rotterdam, een onderdeel van Theater Rotterdam. Naast ervaring uit de theaterwereld, brengt ze veel kennis mee van de beeldende kunstsector. Ze is geen onbekende in de Leidse cultuursector. Ze werkte eerder als artistiek producent bij De Veenfabriek. Daar was ze onder meer verantwoordelijk voor het programma Utopisch Nest, een samenwerking tussen de Universiteit Leiden, Museum De Lakenhal en de Veenfabriek waarin theater, beeldende kunst en wetenschap samen kwamen.

Elstgeest, die kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam studeerde, is gespecialiseerd in samenwerking tussen verschillende disciplines en met een grote diversiteit aan kunstenaars. Bij Museum De Lakenhal zal ze haar ervaring inzetten om de verbinding met de stad en het publiek verder te versterken. Ze wil van Museum de Lakenhal een ruimte maken waar mensen met allerlei achtergronden, zoals zij het zelf noemt, ‘waardevolle momenten kunnen delen’. “Het museum onderging de afgelopen jaren een grote renovatie en kreeg een prachtige herinrichting. Het is een eer om vanuit deze rijke basis programma’s te gaan maken die voortbouwen op de richting die het museum al insloeg.”

Interim directeur Oskar Brandenburg is blij met de komst van Elstgeest. Hij noemt haar een ervaren en vernieuwende opvolger. “We delen de visie dat het museum van de
toekomst midden in de samenleving moet staan. We hebben heel veel zin om hier samen met Tanja mee aan de slag te gaan.”

Ook cultuurwethouder Van Delft heet Elstgeest van harte welkom. “Daarnaast veel dank aan Oskar Brandenburg, die als vervangend directeur het museum nog zichtbaarder heeft gemaakt in de stad. Zelfs toen musea het afgelopen jaar langdurig waren gesloten.” Vanaf juli neemt Brandenburg zijn functie als Hoofd Programma en Collectie weer op bij Museum De Lakenhal.

Aanstaande zaterdag 5 juni opent Museum De Lakenhal voor het eerst de deuren weer na de maandenlange lockdown.

Advertentie

Cultuur Leiden Nieuws De Lakenhal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×