Ook PvdA Leiden wil De Sleutels aan renovatieafspraak Oude Kooi houden

De PvdA Leiden sluit zich vooralsnog aan bij de partijen die vinden dat woningcorporatie De Sleutels zich moet houden aan de in 2009 gemaakte afspraak met politiek en bewoners dat de centrale blokken in de Oude Kooi gerenoveerd moeten worden. “De fractie heeft besloten op dit moment geen redenen te zien om haar standpunt te veranderen. We blijven achter het genomen besluit en akkoord uit 2009 staan”, zegt PvdA-raadslid Helma Baart.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/236786500″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

PvdA-raadslid Helma Baart over het standpunt van haar partij, tegen de plannen van De Sleutels.

De Sleutels liet dit jaar als alternatief voor renovatie onderzoeken en uitrekenen wat het zou betekenen om de bewuste 127 woningen te slopen en op die plek nieuwbouw te plegen. De uitkomst: Nieuwbouw is goedkoper en beter. De nieuwe huren kunnen lager blijven, waardoor meer mensen in de wijk kunnen blijven wonen dan na een dure renovatie.

Eerder keerden SP en CDA zich al tegen het openbreken van de renovatie-afspraak door De Sleutels. Volgens die partijen is er niks nieuws onder de zon en was ook in 2009 al bekend dat renovatie duurder is dan nieuwbouw. Ook GroenLinks wil dat De Sleutels de renovatie-afspraak nakomt: “Ook voor ons is renovatie uitgangspunt! Hoe we dat voor elkaar gaan krijgen daar moet over gepraat worden in de stad en in de raad. Vandaar dat we niet meteen mee de wijk zijn gegaan”, zegt GroenLinks-woordvoerder Walter van Peijpe.

Saillant detail: directeur Gerda van den Berg van De Sleutels die nu wil slopen, is dezelfde Gerda van den Berg die in 2009 als wethouder de afspraak met de woningbouwcorporatie maakte om de huizen te behouden. Van den Berg krijgt nu van haar oude partijgenoten het verwijt een salamitactiek toe te passen: “Onderdeel van het onderhandelingsresultaat uit 2009 was dat de Noordelijke Blokken gesloopt mochten worden. Door nu alsnog de Centrale Blokken te slopen, lijkt het alsof hier de salamitactiek wordt toegepast en dat mag niet beloond worden.”

Leiden Politiek Oude Kooi


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×