Caré Groenendijk gaf een speech tijdens de opening van de Amnesty Schrijfmarathon (Foto's: J.P. Kranenburg).

Amnesty Schrijfmarathon op de Dag van de Mensenrechten

Amnesty International Leiden organiseerde gisteren op de Dag van de Mensenrechten van 10.00 tot 22.00 uur voor de tweede keer de Amnesty Schrijfmarathon aan de schrijftafel in het Stadhuis.


Maaike Lek maakte een reportage bij de Amnesty Schrijfmarathon en sprak met Caré Groenendijk en wethouder Roos van Gelderen.

“Je kunt ook op een website een petitie tekenen maar het schrijven geeft meer kracht omdat je daar meer tijd, moeite en energie in moet stoppen” vertelt Caré Groenendijk, mede organisator van de Amnesty Schrijfmarathon in Leiden.

Rechtvaardigheid
De Amnesty Schrijfmarathon heeft een duidelijk doel voor ogen. Rechtvaardigheid voor diegene die dat niet kreeg. “We proberen autoriteiten te laten bewegen om zo’n zaak te bekijken en er rechtvaardiger mee om te gaan” aldus Caré Groenendijk.


Maaike Lek sprak met twee deelnemers van de Amnesty Schrijfmarathon

Een echt effect
Wethouder Roos van Gelderen opende 10.00 uur officieel de schrijfmarathon. Wethouder van Gelderen vertelde over haar eigen ervaringen met het schrijven van brieven voor Amnesty International en de Leidse dichter Anton Korteweg droeg twee gedichten voor. “Het is goed om te zien dat Amnesty International is blijven schrijven omdat we weten dat het echt effect heeft” vertelt wethouder Roos van Gelderen.

Tijdens de Amnesty Schrijfmarathon werd er geschreven voor onder andere Yecenia, een mexicaanse vrouw, Zunar, een Maleisische cartoonist, en Phyoe Phyoe Aung, studentenleidster uit Myanmar. De website van Amnesty International meldt dat er ongeveer 15000 brieven zijn ingestuurd via de website tijdens de Amnesty Schrijfmarathon dit jaar. ’s Avonds werd ook artikel 1 van de universele verklaring van de rechten van de mens geprojecteerd op de muur vlak bij het stadhuis en werd het artikel voorgelezen door verschillende mensen in verschillende talen.

Nieuws Amnesty International Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×