(Foto's: Maaike Lek).

Winkeliersvereniging Herenstraat spreekt met raadsleden over onzekere toekomst

De Winkeliersvereniging Herenstraat is dinsdag in gesprek gegaan met verschillende Leidse gemeenteraadsleden over de toekomst van de winkelstraat. De bespreking vond plaats bij INDEX Books aan de Herenstraat. Afgelopen zomer werd in de nieuwe retailvisie van Leiden en de regio, vrij vertaald het nieuwe winkelbeleid, gesteld dat de Herenstraat niet ’toekomstbestendig is’. Hier is de winkeliersvereniging het niet eens, volgens de vereniging staan er veel feitelijke onjuistheden in het rapport.

De retailvisie is gebaseerd op de vloeroppervlakte van winkels. “Voor dit rapport zijn echter oude gegevens gebruikt”, aldus Christiaan van Minnen, lid van de Winkeliersvereniging Herenstraat. “Bestaande winkels zoals een visboer en een antiekzaak die er al 1978 zit, worden zelfs helemaal niet genoemd.” Het totale winkeloppervlak dat in het rapport staat is volgens Van Minnen veel lager dan het in werkelijkheid is. “Het verbaast ons dan ook zeer dat op basis daarvan vergaande conclusies zijn getrokken”, vindt Van Minnen. “We kunnen hier tot in lengte van jaren nog mee te maken krijgen.”


Rolf Eijgenraam sprak met Christiaan van Minnen (Winkeliersvereniging Herenstraat) en verschillende raadsleden over de retailvisie en de toekomst van de Herenstraat.

Gevolgen
Volgens economie wethouder Robert Strijk zijn er geen directe gevolgen voor de Herenstraat. “De gemeente opent geen winkels, draait geen winkels en sluit ze ook niet”, stelt Strijk. Christiaan van Minnen ziet echter onheil in de retailvisie. “In de oplegnotitie bij het rapport staat letterlijk dat er ‘het komende jaar in overleg met de ondernemers een plan wordt opgesteld hoe en waar vierkante meters gesaneerd gaan worden'”, zegt Van Minnen. “Dat komt toch best wel in de buurt van winkels sluiten.”

Label
Daarnaast zijn de winkeliers bang dat als zij deze stempel krijgen, ze er in de toekomst nog last van kunnen ondervinden. “Zo’n label wordt op je geplakt en kleeft dan aan je. Als over 10 jaar iemand een nieuwe of nadere maatregel overweegt, kan het opeens weer tevoorschijn komen. Dus we willen het gewoon écht niet opgeplakt krijgen”, aldus Van Minnen.

Inspraakmogelijkheden
Het concept voor de retailvisie werd in juli gepresenteerd, de winkeliers hadden vervolgens tot 4 september 2015 om inspraak te doen. “Dat begrijpen wij niet. In de zomer hebben de ondernemers het hier heel druk met het draaiende houden van hun zaak, omdat veel personeel op vakantie is”, stelt Van Minnen. “We hebben dus nauwelijks de tijd gehad om inspraak te leveren.” Uiteindelijk is de Winkeliersvereniging toch nog uitgenodigd voor een overleg met wethouder Robert Strijk.

Op 18 december gaat de retailvisie naar de gemeenteraad, vandaar dat de winkeliersvereniging nu haar zorgen uit aan verschillende raadsleden. De retailvisie en de beantwoording van zienswijzen vindt op dinsdag 19 januari 2016 plaats in het college van burgemeester en wethouders. Het college moet het voorstel dan nog bespreken en definitief vaststellen. De Winkeliersvereniging Herenstraat is op deze dinsdag ook uitgenodigd, zodat ze een toelicht kunnen krijgen bij het collegebesluit.

Doezastraat / Herenstraat
De winkeliersvereniging van de Doezastraat reikte een helpende hand uit aan de Herenstraat. De twee straten zijn volgens de winkeliers van elkaar afhankelijk. “De klant vindt het fijn dat zij in een groter gebied kan winkelen. Wij krijgen klanten uit de Doezastraat over de vloer en vice versa”, vertelt Van Minnen, “dus niet wij bepalen of de twee straten bij elkaar horen, dat doet de klant al.”

Reacties gemeenteraadsleden
GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe vindt het terecht dat de winkeliersvereniging druk bezig is met de zaak. “Ik heb er wel alle vertrouwen in dat het ‘niet-toekomstbestendige’ label wordt teruggedraaid”, aldus Van Peijpe, “maar daarna is het ook belangrijk dat alle winkeliers met z’n allen aan de slag gaan.” Van Peijpe is het ook eens met de stelling dat je de Doezastraat als het verlengde zou kunnen zien van de Herenstraat.

D66-raadslid Vahit Köroğlu wil de discussie nog afwachten. “De winkeliersvereniging is nu goed in overleg met wethouder Strijk, wie weet dat daar al gehoor wordt gegeven aan een aantal bezwaren”, aldus Köroğlu. “Ik kan ook begrijpen dat een label als ‘niet-toekomstbestendig’ pijn kan doen, maar we moeten wel kritisch naar de toekomst blijven kijken.”

Ook de PvdA was aanwezig bij de bespreking. Rald Schalkwijk is vooral overtuigt dat het winkelgebied van de Herenstraat ook een sociale functie heeft binnen de wijk. Schalkwijk erkent wel dat er iets moet gebeuren aan het winkelbeleid. “Als je kijkt naar het aanbod in winkelgebieden in Leiden en de regio, is er gewoon een overschot en is er te veel leegstand, maar de Herenstraat maakt daar geen deel van uit.”

Petitie
Naast dat de winkeliersvereniging politieke oplossingen zoekt, startte ze ook een petitie. Tot nu toe is de petitie ruim 6800 keer ondertekend. Je kan de petitie nog steeds online tekenen.

Economie Leiden Politiek retailvisie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×