GroenLinks: Huizen Oude Kooi zijn Leidse monumenten

peijpe2GroenLinks Leiden was en is nog steeds voor behoud van de Centrale Blokken. “De door de bekende Leidse architect Jesse ontworpen Oude Kooi is voor Leiden belangrijk cultureel erfgoed. Het is een uniek voorbeeld van vooroorlogse sociale woningbouw in onze stad.

Eigenlijk zouden de Centrale Blokken van de Oude Kooi al lang op de lijst van gemeentelijke monumenten hebben moeten staan”, dat zegt GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe.

Chris de Waard in gesprek met raadslid Walter van Peijpe van GroenLinks Leiden over het behoud van de ‘Centrale Blokken’ in de Oude kooi.

Begin deze maand maakte woningcorporatie De Sleutels bekend dat zij het liefst de Centrale Blokken in de Kooi sloopt, om deze te vervangen door nieuwbouw. Dit is in strijd met de in 2009 gemaakte afspraken tussen de wijk en De Sleutels. Hierin is afgesproken dat de Centrale Blokken zouden worden gerenoveerd. Deze afspraken zijn ook vertaald in de stedenbouwkundige uitgangspunten die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Belangrijkste argument van De Sleutels om nu af te wijken van de eerder gemaakte afspraken, is het feit dat uit berekeningen van de corporatie blijkt dat sloop/nieuwbouw zes miljoen euro goedkoper is dan renovatie. Net als andere tegenstanders stelt ook GroenLinks dat dat ten tijde van de renovatieafspraken ook al bekend was.

 

Leiden Politiek Oude Kooi


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×