(Foto: Twitter Naturalis).

Naturalis ontleedt zwangere vinvis

Het Walvisteam van Naturalis Biodiversity Center ontleedt vandaag een gestrande dwergvinvis in Harlingen. Van elke in Nederland aangespoelde walvis bewaart het instituut het hele skelet, of delen ervan, in de rijkscollectie zodat er onderzoek gedaan kan worden. Tijdens het ontleden van de walvis werden extra botten gevonden. De vinvis bleek zwanger te zijn.

Bij deze stranding gaat het om een volwassen dwergvinvis. De dwergvinvis is een van de kleinere baleinwalvissen en komt in alle oceanen en zeeën van het noordelijk halfrond voor. Dit dier is 9 meter lang en weegt ongeveer 8 ton. Universiteit Utrecht doet het verdere onderzoek naar de doodsoorzaak.

Omdat de walvis te groot is om in zijn geheel mee te nemen naar Naturalis, ontleedt het Walvisteam het dier op de plek waar hij gestrand is. De schedel met de kaken, de ribben, wervels, bekkenbeenderen en vinnen gaan mee naar Naturalis. Ook eventuele baleinen, delen van organen, een stuk vlees, de maaginhoud en wormen en andere parasieten gaan mee voor onderzoek.

Leiden Nieuws Naturalis Biodiversity Center


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×