Voor deze bloeddorstige Dracula is het niet te hopen dat het bloed te snel stolt.

LUMC: Bloedstollende film laat bloed écht sneller stollen

Uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat films letterlijk ‘bloedstollend’ kunnnen zijn. De Leidse onderzoekers ontdekten dat een horrorfilm kijken ertoe leidt dat er meer van de bloedstollingsfactor VIII in het bloed komt. Het onderzoek wordt gepubliceerd in de kersteditie van The British Medical Journal.

“We hadden het vermoeden dat angst het bloed sneller kan laten stollen”, vertelt Banne Nemeth, arts-onderzoeker op de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC. Een bedreigende situatie kan tenslotte gepaard gaan met verwondingen. Het is dan voordelig dat je bloed sneller stolt, zodat je minder kans loopt op fatale bloedingen.

Horrorfilm
Voor het onderzoek keek een groep gezonde deelnemers eerst naar de horrorfilm Insidious en vervolgens naar een informatieve film over champagne. Bij 57 procent nam de hoeveelheid stollingsfactor VIII toe na het kijken van de horrorfilm. Dat gebeurde bij slechts 14 procent deelnemers na de film over champagne.

Niet gevaarlijk
Bloedstollende films zijn gelukkig niet gevaarlijk. Verhoging van stollingsfactoren betekent namelijk niet dat er meteen bloedstolsels ontstaan. Mensen met een verhoogde stollingsneiging hoeven griezelfilms dus ook niet te mijden.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×