Ook Haarlemmerstraat en Hooigracht onder vuur als winkelgebied

De gemeente Leiden heeft samen met de buurgemeenten en Katwijk een regionale visie opgesteld over winkelgebieden in de Leidse regio. Daarin krijgen elf winkelgebieden de kwalificatie ‘niet toekomstbestendig’. Onder andere de Herenstraat en de Lammenschansweg in Leiden verliezen volgens de visie op termijn hun functie als winkelgebied. Maar daar blijft het niet bij. Een deel van de politiek heeft meer winkelstraten op de korrel. De PvdA wil bijvoorbeeld leegstaande winkelpanden omvormen tot woningen en heeft daar ook geld voor over. De partij wil zo verpaupering voorkomen.

Rob ter Haar van het gelijknamige sigarenmagazijn in de Haarlemmerstraat ziet niks in woningen tussen de winkels. In zijn ogen moeten nieuwe winkels komen in de lege panden.

“Een rotwoord,” vindt Rob ter Haar van het 93 jaar oude sigarenmagazijn Ter Haar in de Haarlemmerstraat dat. “Mensen komen niet naar de stad voor lege winkelpanden. Ze komen voor de winkels die er wel zijn. Daar moet je dus de nadruk op leggen. Het midden en kleinbedrijf heeft een moeilijke tijd achter de rug, maar nu moeten er weer winkels in de lege panden komen. Daar hebben de bestaande bedrijven ook veel meer aan. In een flink woonhuis kunnen misschien 10 mensen komen wonen. Ja, dat zijn potentiële klanten. Maar een extra winkel trekt misschien wel 200 mensen per week. Daar hebben we allemaal veel meer aan.”

De PvdA wil binnenkort de discussie in de Leidse raad voeren over wonen in leegstaande winkels.

Fractievoorzitter Gijs Holla van de Partij van de Arbeid wil niet alleen pandeigenaren met subsidie helpen om hun lege winkelruimtes om te bouwen naar woningen. Ook op zich kansrijke ondernemingen op de aanlooproutes naar het kernwinkelgebied moeten hulp krijgen in de vorm van een verhuissubsidie naar het echte winkelhart. Naast het laatste deel van de Haarlemmerstraat, tussen de Haven en de Pelikaanstraat, noemt Holla ook het het deel van de Haarlemmerstraat tussen de Pelikaanstraat en de Hooglandse Kerksteeg als ‘aanlooproute’ waar de lege winkelpanden beter kunnen worden getransformeerd naar woningen. Hetzelfde geldt volgens hem voor de Hooigracht.

Economie Leiden Politiek retailvisie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×