(Foto: City AED Nederland).

CDA en PvdA willen defibrillator op elke Leidse laadpaal

Hoewel er steeds meer AED’s in de stad zijn geplaatst, zijn deze niet altijd allemaal beschikbaar. Bijvoorbeeld omdat ze in gebouwen hangen die ’s avonds gesloten zijn. Het CDA Leiden en de PvdA Leiden hebben het college daarom gevraagd om voor de begrotingsbehandeling van 2020 inzichtelijk te maken of laadpalen voor elektrische auto’s in Leiden voortaan van een defibrillator voorzien kunnen worden. De partijen willen daar wel geld voor vrijmaken.

Een dekkend netwerk van AED’s komt op steeds meer plekken op de agenda. Twee burgerhulpverleners vertelden eerder aan Sleutelstad-verslaggever Chris de Waard hoe de apparaten werken, waar ze zoal hangen en hoe je ook burgerhulpverlener kan worden.

Eind vorig jaar volgde het Leidse college een reanimatietraining. (Foto: Emile van Aelst).

“Het idee is om bij een nieuwe laadpaal ook een AED op te hangen. Dat gebeurt bijvoorbeeld al in Delft en in Rotterdam,” weten de raadsleden Roeland Storm (CDA) en Adbelhaq Jermoumi (PvdA). Leiden is al een tijdje bezig om een hartveilige stad te worden. Zo wordt het genoemd als er een dekkend netwerk is van levensreddende AED’s. Met zo’n draagbare Automatische Externe Defibrillator kan het hartritme worden herstelt bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Met AED’s op laadpalen zijn ze ook altijd beschikbaar.

Leiden Maatschappij Politiek Leiden werkt aan dekkend AED netwerk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×