CDA en PvdA willen defibrillator op elke Leidse laadpaal

9

Hoewel er steeds meer AED’s in de stad zijn geplaatst, zijn deze niet altijd allemaal beschikbaar. Bijvoorbeeld omdat ze in gebouwen hangen die ’s avonds gesloten zijn. Het CDA Leiden en de PvdA Leiden hebben het college daarom gevraagd om voor de begrotingsbehandeling van 2020 inzichtelijk te maken of laadpalen voor elektrische auto’s in Leiden voortaan van een defibrillator voorzien kunnen worden. De partijen willen daar wel geld voor vrijmaken.

Een dekkend netwerk van AED’s komt op steeds meer plekken op de agenda. Twee burgerhulpverleners vertelden eerder aan Sleutelstad-verslaggever Chris de Waard hoe de apparaten werken, waar ze zoal hangen en hoe je ook burgerhulpverlener kan worden.

Eind vorig jaar volgde het Leidse college een reanimatietraining. (Foto: Emile van Aelst).

“Het idee is om bij een nieuwe laadpaal ook een AED op te hangen. Dat gebeurt bijvoorbeeld al in Delft en in Rotterdam,” weten de raadsleden Roeland Storm (CDA) en Adbelhaq Jermoumi (PvdA). Leiden is al een tijdje bezig om een hartveilige stad te worden. Zo wordt het genoemd als er een dekkend netwerk is van levensreddende AED’s. Met zo’n draagbare Automatische Externe Defibrillator kan het hartritme worden herstelt bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Met AED’s op laadpalen zijn ze ook altijd beschikbaar.

Delen

9 reacties

 1. Inderdaad een goed idee. Wellicht kan het aantal oplaadpalen in de stad dan ook worden uitgebreid. De huidige infrastructuur voor elektrische auto’s is nog onvoldoende. Verder zou een publieksvoorlichting voor het gebruik van deze AEDs ook geen overbodige luxe zijn. Voor mensen met een hartstilstand telt immers iedere seconde.

 2. Waarom alleen plaatsing bij laadpalen? Plaats dan ook een defibrillator bij alle tankstations. Of is dit momenteel al het geval?

  • een vraag stellen zonder te weten of het wel een vraag is…………… De tankstations zijn niet van de gemeente Leiden, dus daar kunnen ze niets over zeggen, er zijn overigens wel een aantal tankstations die zo’n ding hebben.

 3. Daan Sloos

  Defibrillatoren zijn noodzakelijk maar om die nou op oplaatpalen te hangen Zie ze liever hangen in buurten bij mensen aan de voordeur buiten die opgeleid zijn in reanimatie

 4. Jozi, je vergeet enkele belangrijke randvoorwaarden voor het installeren van een AED.
  1. Ze zijn nogal kostbaar. Een AED kost € 1.500- € 3.000.
  2. Ze moeten worden voorzien van voldoende electrische voeding voor sterke accu’s. Dat kan bij een oplaadpaal voor electrische auto’s eenvoudig gerealiseerd worden. Installatie in iedere straat is dus nauwelijks te realiseren.

 5. Klopt helemaal Emil. Zoals we bij meerdere onderwerpen kunnen lezen is Jozi niet de slimste.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline