LUMC ontdekt nieuwe toedieningswijze kankervaccin

Wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben succesvolle tests gedaan met een nieuwe methode om een kankervaccin toe te dienen. Het vaccin wordt in kleine ‘nanodeeltjes’ verpakt. Het nieuwe vaccin blijkt in muizen een sterke afweerreactie op te wekken.

Vaccinatie is een veelbelovende nieuwe behandelmethode voor kankerpatiënten. De methode maakt gebruik van de ontstaanswijze van kanker: kleine foutjes in het DNA. Het lichaam kan deze mutaties herkennen en erop reageren met een afweerreactie. Vaccins doen hetzelfde: een afweerreactie in het lichaam aanzetten om kankercellen te herkennen en op te ruimen.

Lange weg
“Gecombineerd met andere therapieën kunnen deze hopelijk leiden tot behandelingen die leiden tot effectieve behandeling van onder andere melanomen, darm- en longkanker”, aldus LUMC-onderzoeker Eleni Maria Varypataki. “De klinische ontwikkeling van de methode moet echter nog beginnen. Er is nog een lange weg te gaan voordat patiënten behandeld kunnen worden met deze methode.”

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×