(Archieffoto: Politie Leiden).

Leidse coffeeshophouders verwachten miljoenenclaim voor gemeente

De gemeente Leiden kan een schadeclaim van enkele miljoenen verwachten voor het intrekken van de vergunning van coffeeshop Goa. Dat vermoedt Jack Stikvoort, voorzitter van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten (LVCD). In 2012 verlengde de gemeente de vergunning van Coffeeshop Goa niet, de Raad van State heeft nu besloten dat dat ten onrechte was. “De coffeeshop heeft daardoor naar schatting miljoenen misgelopen”, aldus Stikvoort. “Het zou me verbazen als een advocaat hieraan voorbij gaat.”


Jack Stikvoort over de uitspraak van de Raad van State over de sluiting Coffeeshop Goa en de gevolgen voor het landelijke gedoogbeleid.

“Coffeeshop Goa heeft door de beslissing van de gemeente inkomsten misgelopen, vaste klanten verloren en een deuk in haar naam opgelopen”, zegt Jack Stikvoort die daarom verwacht dat de gemeente een schadeclaim kan krijgen van twee á drie miljoen euro. “Tenzij er een schikking komt, maar dat is aan de twee partijen.”

Zorgvuldiger
“De gemeente heeft altijd met de coffeeshops meegedacht”, geeft Jack Stikvoort wel toe. Hij begrijpt wel dat de gemeente in de maag zit met de landelijke wetgeving op het gebied van coffeeshops. “Maar dat laat onverlet dat de gemeente hier zorgvuldiger had moeten kijken of de vergunning wel kon worden ingetrokken en de nieuwe aanvrager dus terecht een vergunning geweigerd is.”

Landelijke gevolgen
De LVCD hoopt dat er nu op landelijk niveau verandering komt in het zogenaamde ‘achterdeur beleid’. Momenteel is er een grijs gebied tussen de verplaatsing van plantage naar coffeeshop, wat dus in de regel illegaal is. Dit wordt echter gedoogd. “We hopen dat daar nu verandering in komt. Rechters hebben daar nu wel wat van gevonden”, aldus Stikvoort. “De uitspraak laat zien dat als een strafrechter nu iets besloten heeft, een bestuursrechter daar niet zomaar meer tegenin kan gaan. Ik verwacht dat dit groot in de media wordt uitgemeten. De rechter heeft nu ook het advies gegeven dat de regering hier iets mee moet gaan doen. Dus ga daar iets mee doen, nu. Punt.”

Hypocrisie
De advocaten van Coffeeshop Goa verwachten nu ook een ontwikkeling in het landelijke cannabisbeleid. “Coffeeshops werden tot nu toe door de kat of de hond gebeten: kregen ze strafrechtelijk gelijk, waren ze via het bestuursrecht alsnog de dupe. De bestuursrechter volgt nu de strafrechtelijke ontwikkeling”, leggen de advocaten van Coffeeshop Goa uit. “Rechters over de hele linie zijn klaar met het hypocriete gedoogbeleid.”

Leiden Politiek Coffeeshop


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×