Leidse coffeeshophouders verwachten miljoenenclaim voor gemeente

12

De gemeente Leiden kan een schadeclaim van enkele miljoenen verwachten voor het intrekken van de vergunning van coffeeshop Goa. Dat vermoedt Jack Stikvoort, voorzitter van de Leidse Vereniging van Cannabis Detaillisten (LVCD). In 2012 verlengde de gemeente de vergunning van Coffeeshop Goa niet, de Raad van State heeft nu besloten dat dat ten onrechte was. “De coffeeshop heeft daardoor naar schatting miljoenen misgelopen”, aldus Stikvoort. “Het zou me verbazen als een advocaat hieraan voorbij gaat.”


Jack Stikvoort over de uitspraak van de Raad van State over de sluiting Coffeeshop Goa en de gevolgen voor het landelijke gedoogbeleid.

“Coffeeshop Goa heeft door de beslissing van de gemeente inkomsten misgelopen, vaste klanten verloren en een deuk in haar naam opgelopen”, zegt Jack Stikvoort die daarom verwacht dat de gemeente een schadeclaim kan krijgen van twee á drie miljoen euro. “Tenzij er een schikking komt, maar dat is aan de twee partijen.”

Zorgvuldiger
“De gemeente heeft altijd met de coffeeshops meegedacht”, geeft Jack Stikvoort wel toe. Hij begrijpt wel dat de gemeente in de maag zit met de landelijke wetgeving op het gebied van coffeeshops. “Maar dat laat onverlet dat de gemeente hier zorgvuldiger had moeten kijken of de vergunning wel kon worden ingetrokken en de nieuwe aanvrager dus terecht een vergunning geweigerd is.”

Landelijke gevolgen
De LVCD hoopt dat er nu op landelijk niveau verandering komt in het zogenaamde ‘achterdeur beleid’. Momenteel is er een grijs gebied tussen de verplaatsing van plantage naar coffeeshop, wat dus in de regel illegaal is. Dit wordt echter gedoogd. “We hopen dat daar nu verandering in komt. Rechters hebben daar nu wel wat van gevonden”, aldus Stikvoort. “De uitspraak laat zien dat als een strafrechter nu iets besloten heeft, een bestuursrechter daar niet zomaar meer tegenin kan gaan. Ik verwacht dat dit groot in de media wordt uitgemeten. De rechter heeft nu ook het advies gegeven dat de regering hier iets mee moet gaan doen. Dus ga daar iets mee doen, nu. Punt.”

Hypocrisie
De advocaten van Coffeeshop Goa verwachten nu ook een ontwikkeling in het landelijke cannabisbeleid. “Coffeeshops werden tot nu toe door de kat of de hond gebeten: kregen ze strafrechtelijk gelijk, waren ze via het bestuursrecht alsnog de dupe. De bestuursrechter volgt nu de strafrechtelijke ontwikkeling”, leggen de advocaten van Coffeeshop Goa uit. “Rechters over de hele linie zijn klaar met het hypocriete gedoogbeleid.”

Delen

12 reacties

 1. Als voorzitter van de Vereniging van Leidse Cannabis Detaillisten wil ik de inhoud van dit bericht graag van commentaar voorzien.
  Het is de verwachting dat de gederfde inkomsten door een advocaat van de tegenpartij zal worden geclaimd in een civiel rechtelijke procedure. De rechter bepaalt in dit geval de hoogte van de schadeloosstelling. Het bedrag wat hiermee gemoeid is en vastgesteld wordt kan onmogelijk door een buitenstaander ( dus ook door mij) worden ingeschat. De mogelijke bedragen die in dit bericht worden genoemd zijn derhalve voor rekening van interviewer.
  Jack Stikvoort
  Voorzitter LVCD

 2. Uiteraard hebben we geen bezwaar dat een deel van deze terecht geclaimde vergoeding ingehouden wordt op het salaris/bonus van deze benoemde PvdA regent. Met nadruk op benoemd, niet gekozen.

  • Piet Pekelharing op

   Helaas, wij hebben hier geen gekozen burgemeester, evenmin als een gekozen commissaris van de Koning of een gekozen staatshoofd.

   • Jantje van Leiden op

    De zittende burgemeester werd door de gemeenteraad voorgedragen en vervolgens per referendum door de Leidse bevolking gekozen, waarna door de CvK per KB benoemd. Dat zijn de feiten!
    Voor de rest lijken de financiële eisen van de canabisverkopers mij nogal overdreven.

 3. Poe poe poe wat hebben coffeeshop houders het zwaar en wat lijden ze onder het feit dat de achterdeur beleid een zooitje is. Heb zelf een 10 tal jaren in een coffeeshop in leiden gewerkt
  En wat mij vooral duidelijk werd is dat de vergunning een succes tot multimiljonair is.
  Coffeeshop houders spelen erg mooi weer allemaal terwijl zij jij juist de ideale monopoly positie hebben. Het moet eens stoppen in de
  Media met symphatie voor shop houders het zijn stuk voor stuk de grote criminelen en ik kan het weten.

  • Ik vraag me af of ze het zo hoog willen spelen? Als het om miljoenen gaat, zullen ze hun inkomsten moeten overleggen, wat zal dat de gemeente aan belasting opleveren ! Laat de belastingdienst eens langs gaan……….

 4. Zo een gemiddelde kleine shop maakt dus een miljoen inkomsten per jaar. Dat zijn mooie (inkomsten)belasting centjes. Maar mee eens dat ze het moeten legaliseren dan vloeien de meeste centjes weer waar ze horen, accijnzen en niet naar verboden plantage’s

Over de auteur

Rolf Eijgenraam

Je bent nu offline