Huijser was vanmorgen in Leiden om een presentatie te geven over het Rembrandtlab dat op 24 maart open gaat aan de Langebrug. (Foto: Chris de Waard).

Nieuw ontdekte Rembrandt waarschijnlijk naar Leiden

Een schilderijtje dat in september vorig jaar opdook bij een veiling in het Amerikaanse New Jersey is met 100% zekerheid een echte Rembrandt. Dat is door deskundigen vastgesteld. De Leidse schilder maakte het schilderij toen hij 18 of 19 jaar oud was. Het schilderij is de komende periode te zien op de toonaangevende kunstbeurs Tefaf in Maastricht. Volgens directeur Michael Huijser van Het Rembrandthuis in Amsterdam is de kans is groot dat het werk in 2018 in Leiden te zien is. Dan houdt De Lakenhal een grote expositie met het werk van de Jonge Rembrandt. Het gaat daarbij om zijn Leidse periode tot en met zijn vertrek naar Amsterdam.

Huijser: “De nieuwe eigenaar, Tom Kaplan, staat erom bekend dat hij vaak meewerkt aan het in bruikleen geven van kunstwerken.” Kaplan is eigenaar van de zogenaamde ‘Leiden Collection’ met veel werk van Leidse fijnschilders.

Chris de Waard sprak vanmorgen met directeur Michael Huiser van Het Rembrandthuis over het nieuw ontdekte schilderij. 

“Het schilderij is er eentje uit een serie van vijf over de zintuigen”, zegt Huijser. Van vier is bekend waar ze zijn. Eén is nog spoorloos. Het nu aan Rembrandt toegeschreven schilderij gaat over de reuk en heet ‘De Flauwgevallen Jongeman’. Een ander schilderij uit dezelfde serie, De Brillenverkoper, is sinds 2012 eigendom van De Lakenhal.

Het nu definitief aan Rembrandt toegeschreven schilderij werd vorig jaar door een veilinghuis in het Amerikaanse New Jersey niet herkend als een mogelijk zeer uniek werk en zo belandde het voor 800 dollar in de catalogus. Kunstkenners hadden wel door dat het om iets bijzonders ging. Tijdens de biedingen vloog de prijs omhoog. Uiteindelijk werd het schilderij afgehamerd op 870.000 dollar. Inmiddels is het doorverkocht aan een grote Amerikaanse kunstverzamelaar die er volgens de directeur Het Rembrandthuis miljoenen meer voor heeft betaald: “De exacte bedragen worden in dit soort gevallen bijna nooit bekendgemaakt.” Op de Tefaf gaat rond dat het om een bedrag zou gaan tussen de drie en vier miljoen dollar.”

Cultuur Leiden Rembrandt


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×