De nieuwe topsporthal komt aan de Boshuizerlaan. Zoveel is wel duidelijk nu een hal bij Sportpark De Vliet de handen in de Leidse raad niet op elkaar krijgt. (Archieffoto: Chris de Waard).

Nieuwe Topsporthal komt aan de Boshuizerlaan

Leiden krijgt een nieuwe topsporthal die de bestaande Vijf Meihal moet gaan vervangen. Gisteren werd hierover gesproken in de vergadering van de raadscommissie Onderwijs en Samenleving. Daar werd al snel duidelijk dat de raadsleden maar weinig voelen voor een enorme hal bij Sportpark De Vliet. Die duurste optie kan alleen als marktpartijen meebetalen. Dat ligt moeilijk. Al is het maar omdat zo’n constructie wel heel erg doet denken aan het jaren geleden afgeschoten project ‘Huis van de Sport’.

Nu De Vliet definitief is afgevallen als plek voor de nieuwe hal, zijn er nog twee locaties in de race. Allebei aan de Boshuizerlaan. De ene optie is nieuw voor oud. Er komt dan een nieuwe hal die ongeveer net zo groot is als de huidige hal. De gemeente heeft het geld daarvoor beschikbaar, maar zo’n hal kent allerlei beperkingen voor de Leidse topsport en lost al helemaal de ambities niet op die bijvoorbeeld ZZ Leiden Basketbal heeft. Deze belangrijke gebruiker wil fors groeien en dat kan dan niet. “Als u voor die optie kiest, kunt u uw geld beter in de zak houden”, hield ZZ Leiden-voorzitter Marcel Verburg de raadsleden gisteren voor.

Ook de politiek voelt niet veel voor die nieuw voor oud optie. Er dreigde gisteren zelfs enthousiaste voor een voorstel om dat dan ook maar niet meer te onderzoeken en nu al voor een grotere hal op aan de Boshuizerlaan te kiezen. Onderzoek naar een optie die niemand wil is zonde, want dat kost immers wel geld. Sportwethouder De Wit wilde daar niet aan. De Vliet schrappen vond hij prima, maar hij wil wel graag een goede vergelijking kunnen maken tussen de twee overgebleven opties. Al is het maar om ZZ Leiden te laten zien wat hun groeiambitie betekent in harde euro’s.

Een van de sportwoordvoerders in de Leidse raad, Aad van der Luit van D66, wilde wel dat ZZ Leiden zich duidelijk committeert als de gemeente een hal bouwt die voorziet in de groeiambities van het basketbal. Die toezegging kreeg hij in elk geval van ZZ-voorzitter Verburg. “Als wij samen met de gemeente een locatie vinden waar we onze eisen voldoende in kunnen terugvinden, zijn we ook toegewijd aan dat project. Dan gaan we niet na twee jaar zeggen dat we ergens anders iets mooiers zien en daarheen gaan. Zo werkt dat niet.” Van der Luit ontlokte Verburg uiteindelijk zelfs de toezegging dat hij wel voor tien jaar wil tekenen voor een hal die aan hun eisen voldoet.

Leiden Politiek Sport Topsporthal


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×