Elke opening werd opgeluisterd door sportdemonstraties. Hier de gymnasten van Gymsport Leiden in de Aad van der Luit topsporthal. (Foto's: Chris de Waard)

Nieuwe sportaccommodaties officieel in gebruik

Meer dan tien jaar geleden begonnen in de Leidse gemeenteraad de gesprekken over nieuwe accommodaties voor zaalsporters. Er was in de ogen van de raad, maar vooral ook van de stad en de sportverenigingen al veel te lang te weinig in de Leidse sport geïnvesteerd. Na het afblazen van het ambitieuze project ‘Huis van de Sport’ in 2011, werden de eerste contouren geschetst van de nieuwe sportlocaties die zaterdag officieel werden geopend.

De serie-opening begon om 14.00 uur bij het nieuwe binnenbad De Vliet aan de Marie Diebenplaats zoals het officiële adres van het nieuwe sportcomplex luidt. Na enkele mooie woorden, sprongen zwemmers en waterpoloërs in het water en volgde een demonstratie synchroonzwemmen. Op de kant vertoonde leerlingen van de Dansklas van het Leonardo da Vinci hun kunsten.

Na een half uurtje was het tijd om via de horecaruimte van de nieuwbouw naar de andere kant te wandelen voor de opening van IJshal De Vliet. Het zwembad is mooi geworden, maar de ijshal zorgde voor nog veel meer verraste gezichten en uitroepen. ‘Ik wist helemaal niet dat er op twee verdiepingen geschaatst kan worden’, was een veelgehoorde opmerking. Want zo is het wel. Op de begane grond liggen twee ijsvloeren die zijn bedoeld voor disciplines als kunstschaatsen, ijshockey, shorttrack en curling, terwijl een etage hoger de langebaanschaatser hun rondjes kunnen rijden op de 250 meterbaan.

Sportcomplex 1574
Om 15.00 uur was het tijd voor de derde en laatste opening, hoewel Sportcomplex 1574 feitelijk ook uit twee sporthallen bestaat en het ook daar om een dubbele opening ging. Jong K&G stond opgesteld voor het zwembad en de ijshal om de genodigden en geïnteresseerde bezoekers voor te gaan naar het nieuwe zaalsportcomplex. Via de Churchilllaan en de 5 Meilaan, werd ook de 5 Meihal nog een laatste keer gepasseerd, waarna het breedtesportdeel van het nieuwe complex als eerste werd geopend met demonstraties van het Da Vinci Demoteam. De topsporttalentschool, meteen aan de overkant van de weg, en ook mboRijnland, gaan doordeweeks overdag gebruik maken van de nieuwe hal.

Holverda
Bij Sportcomplex 1574 volgde uiteindelijk de officiële opening in het topsportdeel van het complex: de Aad van der Luithal. Dat gebeurde onder andere in aanwezigheid van familieleden van Leidenaren die belangrijk zijn geweest voor de sport in Leiden. Naast Aad van der Luit zijn dat mensen als Ton Kallenberg, Joop Riethoven, Rolf Marselis, Worthy de Jong en Wout Holverda. Na de openingshandeling volgde een indrukwekkende demonstratie van de gymnasten van Gymsport Leiden die er een deel van hun show opvoerden die ze eerder dit jaar ook in Amsterdam deden tijdens de World Gymnaestrada 2023. De opening werd afgesloten met een lasershow.

Vanaf vandaag kan iedereen dagelijks terecht in de nieuwe sportaccommodaties waar Leiden vele tientallen miljoenen euro’s in heeft gestoken. De komende week is er een speciale sport- en vitaliteitsweek in Sportcomplex 1574.

 

Leiden Onderwijs Politiek Sport Indoor Sportcentrum


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×