(Archieffoto: Chris de Waard).

LUMC brengt knelpunten nieuwe medicijnen in kaart

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft in kaart gebracht waar het misgaat bij het ontwikkelen van zogenoemde Advanced Therapy Medicinal Products (ATMPs). Het in de praktijk brengen van geneesmiddelen die zijn gebaseerd op biologisch materiaal cellen, weefsels of genen stagneert namelijk vaak.

Financiering blijkt een belangrijk knelpunt. Ook de complexe regelgeving vormt een struikelblok. De resultaten van het onderzoek zijn gisteren aangeboden aan Edvard Beem, plaatsvervangend directeur van ZonMw en aan Michel Rudolphie, algemeen directeur KWF.

Belangrijk

Voor patiënten zijn de nieuwe medicijnen van groot belang, omdat de middelen over het algemeen worden ontwikkeld tegen ernstige aandoeningen waar vaak geen alternatieve behandeling voor bestaat. Bijvoorbeeld bij de behandeling van genetische afwijkingen, regeneratieve geneeskunde, immunotherapie van kanker en (auto-) immuunziekten.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×