Controleren of automobilisten een digitaal parkeerkaartje hebben gekocht, wordt in de toekomst gecontroleerd met een scanauto. Op de foto een scanauto zoals die in gebruik is in Delft.

Leiden gaat digitaal parkeren

Vanaf begin volgend jaar wordt het parkeren in Leiden gedigitaliseerd. Daarmee verdwijnen de papieren parkeerkaartjes en ook de kraskaarten voor bezoekers worden vervangen door digitale exemplaren. In plaats van een vergunning of kaartje achter de voorruit is het de bedoeling om het kenteken van de auto in te voeren. Daarvoor wordt onder andere een parkeer-app voor de mobiele telefoon ontwikkeld.

Alle informatie van de geparkeerde auto’s komt terecht in een centrale ParkeerRechtenDatabase. Met die informatie kunnen de parkeercontroleurs zien of er betaald is voor een parkeerplek. Die handhaving gaat ook veranderen. In plaats van de koppeltjes parkeerwachters die nu door de stad lopen, worden er scanauto’s ingezet die alle kentekens automatisch uitlezen tijdens het langsrijden.
In wijken waar geen betaald parkeren wordt ingevoerd, blijven de controleurs wel actief. Zo beloofde wethouder Strijk aan het CDA. Raadslid Roeland Storm is bang dat foutparkeerders niet meer worden aangepakt in die buitenwijken, omdat alle aandacht uitgaat naar het controleren van de digitale parkeerkaartjes.


Chris de Waard in gesprek met parkeerwethouder Robert Strijk.

De privacydiscussie rond het kentekenparkeren is na enkele rechtszaken wel aan het uitkristalliseren. De inbreuk op de privacy staat in verhouding tot het doel, zo oordeelde de rechter eerder. Daarmee is duidelijk dat er een wettelijke grondslag is voor het kentekenparkeren. Mensen die daar alsnog zoveel moeite mee hebben dat ze weigeren om hun kenteken in te voeren, kunnen een boete wel ontlopen. Zolang ze achteraf dan maar kunnen aantonen dat ze wel betaald hebben.

Advertentie

Leiden Politiek parkeren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×