Nu het oude Visitors Centre en Rabobank kantoor aan het Stationsplein gesloopt zijn, is er een grote bouwput ontstaan. Het zorgt voor opmerkelijke plaatjes. (Foto's: Reanne van Kleef).

Bebouwing Stationsplein tegen de vlakte

Wie de stad inloopt vanuit Leiden Centraal, kijkt nu uit over een grote bouwput. Het oude Visitor Centre (waar vroeger ook de Kamer van Koophandel was gevestigd) en het oude kantoor van de Rabobank aan het Stationsplein zijn volledig gesloopt. De kantoortoren aan het Schuttersveld, dat een aantal jaren bewoond werd door krakers, wordt ook nog gesloopt.

Op de plaats van de gesloopte gebouwen wordt ‘De Lorentz’ gebouwd. Dat wordt een enorm gebouw met appartementen, kantoren, winkels, horeca en inpandig parkeren voor zowel honderden auto’s als circa 4.800 fietsen. De bouw van De Lorentz markeert het begin van de herontwikkeling van het stationsgebied.

Het gebouw zal bestaan uit een plint met daarop een drie verdiepingen tellende ‘sokkel’. Daar bovenop komen drie torens. Die liggen een meter of zes naar achteren. Als je straks langs de winkels op de begane grond loopt, zie je ze niet, waardoor het 55.000 m2 tellende complex toch niet al te massief moet aanvoelen.

Leiden rijnsburgerblok stationsgebied


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×