Illustraties van het toekomstbeeld. (Ontwerp Neutelings Riedijk Architects, beeld A2 Studio).

Startsein herontwikkeling stationsgebied: Bouwbord De Lorentz onthuld

Met het onthullen en in de schijnwerpers zetten van het bouwbord voor De Lorentz is gisteren de start gemarkeerd van de herontwikkeling van het stationsgebied. Als eerste wordt daar de komende jaren de locatie recht tegenover het station ontwikkeld: De Lorentz. Het wordt een enorm gebouw met appartementen, kantoren, winkels, horeca en inpandig parkeren voor zowel honderden auto’s als circa 4.800 fietsen.

Nadat het bouwbord was onthuld sprak Chris de Waard met wethouder Laudy (bouwen) en met architect Willem Jan Neutelings die het gebouw heeft ontworpen.

Onthulling artistimpression bebouwing Gat van Van der putten Stationsplein

Vertegenwoordigers van de vier betrokken partijen onthullen het bouwbord met daarop het definitief ontwerp van De Lorentz. Van links naar rechts Theo Rook (Van Wijnen), Paul Laudy (wethouder Bouw), Wilem-Jan Neutelings (architect) en Rob Vester (Syntrus Achmea). (Foto: Hielco Kuipers).

“De Lorentz is te groot om in één keer te bouwen,” zo vertelde architect Willem Jan Neutelings van Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam dat het gebouw heeft ontworpen. Na een aantal voorstudies staat op het bouwbord nu het definitief ontwerp afgebeeld van de plint met daarop een drie verdiepingen tellende ‘sokkel’. Daar bovenop komen drie torens. Die liggen een meter of zes naar achteren. Als je straks langs de winkels op de begane grond loopt, zie je ze niet, waardoor het 55.000 m2 tellende complex toch niet al te massief moet aanvoelen.

Er wordt rond de zomer van 2016 begonnen met de bouw van de eerste fase. Dat is de plint met twee woontorens aan de stationszijde. Als die in, naar verwachting, 2018 wordt opgeleverd, gaat fase twee van start aan de kant van het Schuttersveld. Daar komt dan het deel van de sokkel waarop de enorme kantoortoren verrijst.

(Foto’s: Chris de Waard).

Economie Leiden Politiek rijnsburgerblok


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×