Dodenherdenking op het Pieterskerkhof. (Archieffoto: Chris de Waard).

Oprichter Doe Maar spreekt tijdens Dodenherdenking

Dodenherdenking vindt ook dit jaar plaats op het Pieterskerkhof. Net als vorig jaar start de herdenking om 19:00u in de Pieterskerk. Daarbij zal ook de replica van het monument naast Molen de Valk weer aanwezig zijn. Ernst Jansz, één van de oprichters van popgroep Doe Maar, is tijdens de herdenking aanwezig.

Jansz is naast musicus ook schrijver. Hij heeft al vaker aandacht besteed aan de oorlog en de raakvlakken met Nederlands-Indië. Het thema van de dodenherdenking is dit jaar het Indisch en Indonesisch verzet. Tijdens de herdenking houdt hij een toespraak en speelt hij een aantal nummers.

Volgens Ton Kohlbeck, voorzitter Stichting Dodenherdenking Leiden, is Leiden een uitstekende plek om de start van de oorlog tussen Nederland en Japan, 75 jaar geleden, te herdenken. “Leiden verzorgde van oudsher de Indisch en Indonesische studies, zoals Indisch recht en de Indische taal. Allerlei zaken rondom onze banden met Nederlands-Indië. Ernst Jansz is bereid om als zoon van een Indische jongen een toespraak te houden.”

Het is de bedoeling dat de herdenking volgend jaar op het nieuwe plein bij de Lammermarkt plaatsvindt. “Wat ons betreft zou de herdenking altijd op het Pieterskerkhof mogen plaatsvinden, want het is daar zo mooi. Maar het nieuwe evenementenplein leent zich ook heel goed voor een gezamenlijke herdenking. Als we dat plein kunnen gebruiken in combinatie met de oude plek waar het monument altijd al heeft gestaan, denk ik dat we er in alle opzichten qua herdenking op vooruit gaan”, aldus Kohlbeck.


Reanne van Kleef in gesprek met Ton Kohlbeck, voorzitter Stichting Dodenherdenking Leiden, over dodenherdenking 2016.

 

Leiden Dodenherdenking


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×