Lakenhal-directeur: "Nieuwe gevel niet goedkoper"

Directeur Meta Knol van De Lakenhal baalt stevig van de mislukte aanbesteding voor de uitbreiding en renovatie van ‘haar’ museum: “Dit is wel balen ja.” De komende weken wordt uitgezocht hoe de uitvraag aan de markt nu opnieuw kan worden gedaan. Daarbij wordt geïnventariseerd hoe de plannen binnen budget gebracht kunnen worden. Voor een deel zal dat andere keuzes opleveren, maar, zo schreef verantwoordelijk wethouder Strijk (D66, cultuur) woensdag in een brief aan de raad: “Op onderdelen is ook sprake van zeer grote prijsverschillen tussen de verschillende aannemers.”

Chris de Waard in gesprek met directeur Meta Knol van De Lakenhal over de mislukte aanbesteding.

Knol hoopt dat de benodigde analyse van de nu gestopte aanbesteding binnen enkele weken kan worden afgerond, zodat er zo snel mogelijk een nieuwe ronde kan worden uitgeschreven. Haast is daarbij geboden, want hoewel de aanbesteding is gestopt, omdat alle marktpartijen meer voor de klus vragen dan wat de gemeente ervoor heeft uitgetrokken, is de harde werkelijkheid dat de aanbestedingsmarkt snel aantrekt. Elke maand stijgen de bedragen met zo’n twee procent. Een half jaar uitstel maakt het project in de huidige marktomstandigheden dus ook fors duurder.

De museumdirecteur ziet weinig heil in een ander ontwerp voor de gevel van de nieuwbouw aan de zijde van de Lammermarkt om zo de kosten omlaag te brengen. De Leidse PvdA-fractie drong daar gisteren via Sleutelstad op aan en gaat dat in de gemeenteraad aan de orde stellen. “In mijn beleving is het nog nooit goedkoper geweest om een ontwerp aan te passen, het hele proces stil te leggen en alles opnieuw te doen.”

De Lakenhal blijft nu open tot de nieuwe aanbesteding is gelukt. Meta Knol benadrukt dat er meer dan voldoende te zien blijft in het museum. “Er zijn in verband met de komende verbouwing weliswaar stukken uitgeleend aan andere musea, maar we hebben zoveel mooie dingen in huis. We hebben een collectie van 23.000 voorwerpen!” Of de vertraging gevolgen heeft voor de tentoonstelling over de Jonge Rembrandt waarmee De Lakenhal medio 2018 de heropening wilde vieren, is nog niet duidelijk: “Het is echt te vroeg om daar iets over te zeggen. Meten is weten. We moeten echt eerst goed uitzoeken wat dit betekent.”

Cultuur Leiden Politiek Lakenhal lakenhalgeld


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×