Politie waarschuwt voor inhaleren lachgas uit slagroompatronen

De politie en de GGD waarschuwen voor het gebruik van slagroompatronen door jongeren. De patronen zijn bedoeld voor slagroomspuiten, maar het is de laatste tijd een rage onder de jeugd om het lachgas uit de patronen te inhaleren. Dat is volgens de politie weliswaar (nog) niet strafbaar, maar er kleven wel gevaren aan het op deze manier gebruiken van de patronen.

“De patronen worden vaak in combinatie met ballonnen gebruikt. Het gas uit de slagroompatronen wordt dan in een ballon gedaan, waarna het gas vanuit de ballon wordt ingeademd”, laat een woordvoerder van de politie weten. Als de politie jongeren met zulke patronen aantreft dan gaat de politie het gesprek aan met de jongeren en hun ouders. “Er is door de GGD onderzoek gedaan naar het op deze manier gebruiken van de slagroompatronen en ook daaruit is gebleken dat het niet zonder risico is.”

Langdurig gebruik kan leiden tot onder andere hersenbeschadiging en onvruchtbaarheid, maar ook bij éénmalig gebruik zijn er gezondheidsrisico’s. Doordat gebruikers hun bewegingen minder goed onder controle hebben, kunnen verwondingen worden opgelopen. Ook komt flauwvallen voor.

De politie roept het publiek op om het te melden als wordt gezien dat jongeren de slagroompatronen gebruiken. Ook wil de politie het graag weten als er ergens grote hoeveelheden gebruikte patronen liggen. Melden kan via 0900-8844 of bij de wijkagent.

112 Sleutelstad Leiden lachgas


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×