Tijdens Leidens Ontzet werd er veel lachgas verkocht en gebruikt. (Foto: Geert Crielaard).

Leiden wil verkoop lachgas inperken

De voltallige gemeenteraad steunde gisteren aan voorstel van het CDA en de CU waarin het Leidse college wordt opgeroepen om maatregelen te nemen tegen het toenemende gebruik van lachgas als partydrug. Omdat het goedje op zich niet verboden is en Leiden als gemeente zo’n verbod ook niet kan instellen, zoekt burgemeester Lenferink het de komende tijd vooral in preventie en voorlichting. “Verbieden kan alleen het Rijk doen.”

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het ontmoedigen van het gebruik van lachgas.

Openbare orde
Echt optreden kan een lokale overheid alleen in het kader van de openbare orde. “Daarvoor is het nodig dat het gebruik van lachgas op bepaalde plekken tot structurele overlast leidt, maar zulke plekken hebben we in Leiden eigenlijk niet,” zegt Lenferink. “Alleen tijdens evenementen is daar wel sprake van. Het laatst tijdens de viering van Leidens Ontzet. Toen werd er echt heel veel lachgas gebruikt en lagen er ook veel ballonnen en gaspatronen op de grond.”

Verkoop aan banden
Lenferink wil wel de straatverkoop van lachgas tijdens evenementen aanpakken. “Als een verkoper op een vaste plek gaat staan, zouden we nu ook al kunnen ingrijpen, omdat je dat een standplaatsvergunning nodig hebt, maar je ziet dat ze zich steeds verplaatsen om dat te omzeilen. Daar gaan we iets voor verzinnen en dan regelen we het in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

Leiden Maatschappij Politiek lachgas


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×