Leiden wil verkoop lachgas inperken

15

De voltallige gemeenteraad steunde gisteren aan voorstel van het CDA en de CU waarin het Leidse college wordt opgeroepen om maatregelen te nemen tegen het toenemende gebruik van lachgas als partydrug. Omdat het goedje op zich niet verboden is en Leiden als gemeente zo’n verbod ook niet kan instellen, zoekt burgemeester Lenferink het de komende tijd vooral in preventie en voorlichting. “Verbieden kan alleen het Rijk doen.”

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over het ontmoedigen van het gebruik van lachgas.

Openbare orde
Echt optreden kan een lokale overheid alleen in het kader van de openbare orde. “Daarvoor is het nodig dat het gebruik van lachgas op bepaalde plekken tot structurele overlast leidt, maar zulke plekken hebben we in Leiden eigenlijk niet,” zegt Lenferink. “Alleen tijdens evenementen is daar wel sprake van. Het laatst tijdens de viering van Leidens Ontzet. Toen werd er echt heel veel lachgas gebruikt en lagen er ook veel ballonnen en gaspatronen op de grond.”

Verkoop aan banden
Lenferink wil wel de straatverkoop van lachgas tijdens evenementen aanpakken. “Als een verkoper op een vaste plek gaat staan, zouden we nu ook al kunnen ingrijpen, omdat je dat een standplaatsvergunning nodig hebt, maar je ziet dat ze zich steeds verplaatsen om dat te omzeilen. Daar gaan we iets voor verzinnen en dan regelen we het in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

Delen

15 reacties

  1. Jenny Zwart

    Zoveel ballonnen gezien met 2 en 3 oktober. En die waren niet van kinderen. Zelfs toen we naar de Reveille gingen stonden die gasten te lurken aan de ballonnen. Bizar.

  2. Verbieden is nu wettelijk niet mogelijk, maar als de gemeente aan de ene kant diverse onwenselijke zaken gedoogt, illegale praktijken wil legaliseren en op allerlei gebieden niet of nauwelijks handhaaft, kan ze het aan de andere kant ook handelaren in gifgas praktisch onmogelijk maken om hun destructieve gang te gaan. Kwestie van goede wil, creativiteit en vastberadenheid, maar alleen mogelijk met een overheid die zich bij een beetje tegengas niet lafhartig en met knikkende knieën terugtrekt.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline