De kop van de Haarlemmerstraat wordt anders ingericht dan de rest van de straat. Er komen komen, geveltuintjes en een afscheiding tussen straat en stoep.

Plannen herinrichting Haarlemmerstraat vastgesteld

Begin volgend jaar start de gemeente Leiden met de herinrichting van de Haarlemmerstraat. Het wordt geen uniforme inrichting ‘van poort tot poort’ zoals wethouder Laudy het in eerste instantie had voorgesteld. In het besluit dat het college vandaag nam, krijgt de kop van de Haarlemmerstraat een andere aanblik dan de rest van de lange winkelstraat. In dat stukje tussen Haven en Pelikaanstraat komen ook bomen en geveltuintjes. In de hele Haarlemmerstraat worden de zogenaamde Leidse lantaarns geplaatst.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Laudy over de vastgestelde plannen voor de herinrichting van de Haarlemmerstraat.

In het midden van de Haarlemmerstraat bij de Lange Mare gaat veel veranderen. De tuin van de Hartebrugkerk wordt verbonden met nieuw openbaar groen. De Lange Mare krijgt een middenberm a la de Hooglandse Kerkgracht met bomen en groenvlakken. Fietsparkeren mag daar niet. Op de kruising van de Haarlemmerstraat en de Lange Mare komt een speciaal voor die plek ontworpen zitelement. Een soort grote stenen poef waar je omheen kunt zitten.

Op de Haarlemmerstraat zelf komen ook zitjes die worden gecombineerd met meer groen in de straat. Er komen uniforme plantenbakken met demontabele bankjes die winkeliers ’s avonds naar binnen kunnen halen om hangjongeren te voorkomen.

Fietsparkeren wordt geconcentreerd rond de kruising van de Haarlemmerstraat met de Lange Mare. Er komen plekken langs de kerk, de bestaande fietsenstalling wordt uitgebreid en als tijdelijke maatregel komen er op piekmomenten fietsplekken op de rijbaan van de Lange Mare aan de zijde van de kerk. Net zoals dat nu ook al op zaterdagen gebeurt op de Steenschuur en de Lange Mare.

De oversteek van de Pelikaanstraat wordt duidelijk afgebakend. Dat wordt aangepakt bij de herinrichting van de Hooigracht en de Langegracht. Die HOV (hoogwaardig openbaar vervoer) verbinding, de Centrumroute, krijgt voorrang boven het overstekende winkelende publiek.

Economie Leiden Politiek haarlemmerstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×