(Foto's: PvdD).

Partij voor de Dieren pleit opnieuw voor verkoopverbod op levende krabben en kreeften

In 2016 stelde toenmalig fractievoorzitter Dick de Vos van de Partij voor de Dieren in Leiden het al eens aan de orde. De verkoop van levende krabben en kreeften op de markt in Leiden. “Je mag geen levende huisdieren in de etalage laten zien om impulsaankopen te voorkomen, maar je mag wel dieren die overduidelijk lijden op de Leidse markt verkopen. Daar zou ik nog wel eens een goed gesprek over willen voeren,” aldus De Vos drie jaar geleden.

Chris de Waard in gesprek met raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren over een verbod op de verkoop van levende krabben en kreeften op de markt in Leiden.

Dat goede gesprek gaat er nu alsnog komen. Op 23 mei moet de Leidse gemeenteraad de gewijzigde Marktverordening vaststellen en PvdD-raadslid Lianne Raat grijpt die gelegenheid te baat om het verkoopverbod van levende krabben en kreeften op nieuw op de politieke agenda te zetten. Doel: een algeheel verbod op het verkopen van levende dieren op de markten in Leiden.

Raat: “De schaaldieren liggen op elkaar gestapeld in een plastic bak zonder water en vaak op ijs. Daardoor worden de dieren onnodig aan pijn en stress blootgesteld. Dat dieronvriendelijke proces duurt voort totdat ze bij mensen thuis een pijnlijke dood sterven. Een lijdensweg waarbij het gros van deze dieren onverdoofd worden geslacht, meestal door ze levend te koken. De Partij voor de Dieren wil dat dit leed een halt wordt toegeroepen.”

De kreeften en krabben worden op de zaterdagmarkt ook blootgesteld aan licht en zon. “Alleen dat al levert ze veel stress op,” weet Raat. “Kreeften zijn nachtdieren en zijn daarom extreem gevoelig voor licht. Ze worden zelfs heel angstig van licht. Ook het levend houden van deze schaaldieren op ijs of in droge bakken is een ware marteling.” De verkoop van levende kreeften en krabben vindt de Partij voor de Dieren niet meer van deze tijd. “En ook het merendeel van Nederland vindt dat er een verbod moet komen op het levend koken van kreeften en krabben voor consumptie. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van de Stichting Vissenbescherming en de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren.”

De verkoop van levende kreeften en krabben past volgens de PvdD niet bij de diervriendelijke stad die Leiden wil zijn. De partij wil dan ook dat dit niet meer toegestaan wordt en wil zo’n verbod opnemen in de Marktverordening. Lianne Raat: “Kreeften en krabben ervaren angst en pijn. Deze schaaldieren ondergaan een lange en intense lijdensweg door ze levend aan te bieden. Het is wreed en achterhaald en het zou dan ook verboden moeten worden.”

Leiden Politiek kreeftverbod


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×