Partij voor de Dieren pleit opnieuw voor verkoopverbod op levende krabben en kreeften

34

In 2016 stelde toenmalig fractievoorzitter Dick de Vos van de Partij voor de Dieren in Leiden het al eens aan de orde. De verkoop van levende krabben en kreeften op de markt in Leiden. “Je mag geen levende huisdieren in de etalage laten zien om impulsaankopen te voorkomen, maar je mag wel dieren die overduidelijk lijden op de Leidse markt verkopen. Daar zou ik nog wel eens een goed gesprek over willen voeren,” aldus De Vos drie jaar geleden.

Chris de Waard in gesprek met raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren over een verbod op de verkoop van levende krabben en kreeften op de markt in Leiden.

Dat goede gesprek gaat er nu alsnog komen. Op 23 mei moet de Leidse gemeenteraad de gewijzigde Marktverordening vaststellen en PvdD-raadslid Lianne Raat grijpt die gelegenheid te baat om het verkoopverbod van levende krabben en kreeften op nieuw op de politieke agenda te zetten. Doel: een algeheel verbod op het verkopen van levende dieren op de markten in Leiden.

Raat: “De schaaldieren liggen op elkaar gestapeld in een plastic bak zonder water en vaak op ijs. Daardoor worden de dieren onnodig aan pijn en stress blootgesteld. Dat dieronvriendelijke proces duurt voort totdat ze bij mensen thuis een pijnlijke dood sterven. Een lijdensweg waarbij het gros van deze dieren onverdoofd worden geslacht, meestal door ze levend te koken. De Partij voor de Dieren wil dat dit leed een halt wordt toegeroepen.”

De kreeften en krabben worden op de zaterdagmarkt ook blootgesteld aan licht en zon. “Alleen dat al levert ze veel stress op,” weet Raat. “Kreeften zijn nachtdieren en zijn daarom extreem gevoelig voor licht. Ze worden zelfs heel angstig van licht. Ook het levend houden van deze schaaldieren op ijs of in droge bakken is een ware marteling.” De verkoop van levende kreeften en krabben vindt de Partij voor de Dieren niet meer van deze tijd. “En ook het merendeel van Nederland vindt dat er een verbod moet komen op het levend koken van kreeften en krabben voor consumptie. Dat blijkt uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van de Stichting Vissenbescherming en de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Dieren.”

De verkoop van levende kreeften en krabben past volgens de PvdD niet bij de diervriendelijke stad die Leiden wil zijn. De partij wil dan ook dat dit niet meer toegestaan wordt en wil zo’n verbod opnemen in de Marktverordening. Lianne Raat: “Kreeften en krabben ervaren angst en pijn. Deze schaaldieren ondergaan een lange en intense lijdensweg door ze levend aan te bieden. Het is wreed en achterhaald en het zou dan ook verboden moeten worden.”

Delen

34 reacties

 1. Helemaal mee eens! Moet echt afgelopen zijn deze hel voor de schaaldieren.

 2. Henk Korbij op

  Inderdaad, het moet echt afgelopen zijn met dat gezeur van de pvdd. Mensen die andere mensen alleen maar in de weg willen zitten. Anti-partij, een hel voor anders denkenden.

 3. Joyce Kuijvenhoven-Slierings

  Vind ik ook wel zielig om te zien bij sligro en op de markt zo opgestapeld wetend dat ze levend gekookt worden bahh
  verder eet ik gewoon vlees hoor maar t idee hoe dit gaat is echt zielig

  • Lianne Raat

   Joyce Kuijvenhoven-Slierings ik had al het vermoeden dat de Sligro inderdaad ook levende kreeften zou verkopen. Zeker die met dichtgeplakte scharen? Het stoppen van deze verkopen ligt helaas buiten de bevoegdheid van de lokale politiek, maar ik ga de Sligro vragen of ze met mij in gesprek willen gaan over de verkoop van levende dieren.

  • Herman Gallé op

   Verder eet je ‘gewoon’ vlees? Hoe gewoon is gewoon? Ik eet gewoon geen vlees. Dat vind ik gewoner dan wat jij gewoon vindt.

   • Rien van Vliet op

    Hé Herman, waarom weer zo rechtlijnig en veroordelend reageren?

 4. Bezorgde Leidenaar op

  Wel jammer dat sleutelstaat het alleen over de krab en kreeft heeft terwijl
  Er een aantaldiscussiepunten gemaakt werden over het feit dat er misschien 6 markthandelaren moeten verdwijnen
  Top stukje ! Om de tongen los te maken dan

  • Carla de Rijk

   Jean-Pierre Overdevest misschien nog eens goed nalezen wat megalomaan inhoudt ? Ik denk niet dat empathie voor een levend wezen dat mishandeld wordt daar ook maar iets mee te maken heeft.
   Dierenmishandeling normaal vinden is wel heel iets anders. Je mag je zelf daarvoor dan weer zo’n leuk stempeltje geven.

  • Jean-Pierre Overdevest

   Carla de Rijk pleur op met je dierengezeik. Ik eet vlees en Kreeft en crab en daar ga jij me niet van af houden. Kreeft en crab hebben 1 hersencel. Echt jullie slaan door. Ga boomknuffelen, met je ach gossie levend wezen. Ja dat is een vlo ook ga je die nu ook beschermen. Ik niet ik spuit ze kapot..

   • Leiden Digitaal op

    Zielige reactie en volkomen misplaatst!! Beter uit respect naar de mensen die anders denken hierover had je beter je van enige reactie kunnen onthouden.

  • Carla de Rijk

   Jean-Pierre Overdevest fijn taalgebruik , toppie! Typeert hoe je bent. Probeer eerst eens in fatsoenlijke taalgebruik iets uit te leggen, misschien dat mensen dan luisteren. Nu niet.

  • Jean-Pierre Overdevest

   Carla de Rijk Is dit in optima forma het enige wat je als relevant argument kunt gebruiken ten aanzien van mijn gevoel van het blijkbaar minder noodzakelijke empathies vermogen naar jouw. Nou bij deze dan nogmaals op zijn plat Nederlands. Je bent een zeikerd van de bovenste plank. Ga in een hoekje zitten en janken om deze ach arme hulpeloze schepsels. GET A LIFE

  • Carla de Rijk

   Jean-Pierre Overdevest Dankje, ik heb een heerlijk leven en gun het deze dieren ook en waarom niet ze hebben niemand iets gedaan. En volgens mij bij jij degene die steeds aan het janken is nu en behoorlijk gefrustreerd ook. Ik wens je dus een fijne dag en #doeslief

  • Jozi Spinoza

   Jean-Pierre Overdevest volgens mij heb jij minder hersencellen dan deze dieren..pfff wat een agressie..waarschijnlijk door wat je eet..hoop het eigenlijk want dan is er nog iets aan te doen..anders 😕

  • Jean-Pierre Overdevest

   Jozi Spinoza lekker Joh, heerlijk, met een kreeften sausje en Hollandse garnalen. En ook voor jou, GET A LIFE en laat ons met rust. Oh ja agressie, het was toch een dieren voorvechter die Pim doodschoot.??

  • Carla de Rijk

   Jean-Pierre Overdevest lees even terug. Wie van alle reageerders is zich nu zo vreselijk opgewonden druk aan het maken? Sterkte, en denk even na. Die agressie komt toch ergens vandaan.

   • Lieneke van Rooijen op

    Jean-Pierre Overdevest, het leven en zeker ook de manier van sterven en het lijden wat welk levend wezen dan ook ervaart, doet er toe.

  • Herman Gallé op

   Je moet geen moeilijke woorden gebruiken als je niet weet wat ze betekenen.

 5. J. van de Wetering op

  Sleutelstad blijkt steeds meer een politieke kleur te kennen én vertolken in plaats van een neutrale nieuwsbron voor Leidenaars te zijn. Het wordt tijd voor een nieuwe, frisse en écht onafhankelijke nieuwsbron.

  • Lianne Raat

   Ja dat kan. Bij de verkoop van levende kreeften en krabben lijden de dieren ontzettend veel meer. Ten eerste omdat ze er al een reis naar de markt op hebben zitten, daarna liggen ze de hele dag op een bak ijs en in het licht. Dit is een ware marteling voor de dieren. Daarna worden ze onverdoofd door hobbykoks thuis geslacht door de dieren levend te koken. 1037 against animal cruelty heeft een artikel geschreven welke de lijdensweg van vangst tot pan uitlegt: https://1037againstanimalcruelty.com/schokkend-lijdensweg-krabben-en-kreeften-tot-zelfs-maanden-duren/

   De verkoop van levende krabben en kreeften is niet meer van deze tijd. De PvdD Leiden hoopt natuurlijk dat we in de nabije toekomst helemaal geen dieren meer eten en volledig overstappen op plantaardige eiwitten.

  • Michiel Cozijn

   Lianne Raat, dank voor het posten van dit artikel. Behoorlijk volledig artikel…. Toch mis ik ook een stukje waarin duidelijker wordt gemaakt hoe de consument op “een verantwoorde manier krab of kreeft kan kopen”… Waar moet je als consument op letten?

  • Lianne Raat

   Michiel Cozijn dat durf ik niet te zeggen. Als PvdD’er vind ik dat diervriendelijk vlees (of in dit geval schaaldieren) niet bestaat. In ieder geval geen levende kreeften en krabben, maar verder kan ik je niet adviseren.

  • Michiel Cozijn

   Ik had het niet over diervriendelijk…
   Met verantwoordelijk bedoel ik schaaldieren die niet levend worden aangeboden, scharen niet levend afgehakt etc etc…..
   Bovendien, mensen zijn omnivoor…We hebben meters minder darm dan herbivoren en gewoon maar een maag, ook ons spijsverteringssysteem is niet gelijk en wij hebben voor, snijtanden en hoektanden…
   Herbivoren eten de hele dag enorme hoeveelheden groen, omdat hun spijsvertering ronduit slecht is in het eruit halen van de voedingsstoffen…Bovendien moeten we werken, we kunnen niet zoals gorilla’s acht uur per dag blaadjes kauwen….wel moeten we veel minder vlees eten, ook niet zoveel vis en zeker niet alleen planten. Planten hebben ook gevoel, reageren op externe stimuli en planten moeten ook ergens groeien, dat gaat ten koste van de natuur….

  • Marijke Vdb

   Ik weet niet hoor Michiel Cozijn ik kan mijn fulltime baan prima met mijn veganisme combineren en mijn lunch heb ik binnen tien minuten wel binnen. Dus eh, zeker niet uren bezig met mijn eten te kauwen. Het mooie van ‘omnivoor’ én mens zijn is dat wij etnische keuzes kunnen maken en dankzij vele alternatieven niet dieren te hoeven doden voor onze voeding. Als je echt zo bezorgd bent planten pijn te doen, stop dan direct met vlees eten want de dieren die jij eet brengen een ware planten slachting teweeg terwijl veganisten in verhouding veel minder planten slachtoffers maken.

  • Michiel Cozijn

   Ik denk dat je ethische keuzes bedoelt, Marijke.
   Ik houd het bij mijn omnivore dieet en probeer dat zo verantwoord mogelijk te doen 👍🏻

  • Carla: Ja dit zou idd veel breder (dan alleen in Leiden) moeten worden aangepakt, belachelijk dat iedere stad of gehucht dit zelf moet gaan zitten regelen!
   Overigens vind ik dat ieder dier een leven naar zijn aard zou moeten kunnen leiden en dat je als mens een zware verantwoordelijkheid hebt aangezien je kunt beslissen over leven of dood – een dier heeft voornamelijk zijn instincten en is daar aan onderworpen.
   Afijn, alles is verder al een beetje gezegd over het gruwelijke lot van deze schaaldieren. Ik zat ook nog te denken aan wat er gebeurt met de dieren die niet verkocht worden, die zullen nog langer en wellicht nog vreselijker moeten lijden in vuilcontainers of andere godvergeten plekken waar een levend wezen niet zou moeten belanden…

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline