Aan de Langebrug 89 volgde Rembrandt van Rijn zijn eerste schilderlessen bij zijn leermeester Jacob van Swanenburgh. (Foto: Chris de Waard).

Leiden krijgt Rembrandt Atelier aan Langebrug

langebrug1Aan de Langebrug 89 komt een Rembrandt Atelier. De gemeente, Leiden Marketing en het Centrummanagement Leiden hebben het pandje gehuurd waar Rembrandt van Rijn en zijn schildersmaatje Jan Lievens in 1619 hun eerste schilderslessen kregen bij hun leermeester Jacob van Swanenburgh die er zijn woning en atelier had.

Jeroen Sprangers, onder andere projectleider van Leiden is Open en initiatiefnemer van SummerJazz, is aangezocht om ideeën op te halen voor de invulling van het atelier, zo vertelt directeur Martijn Bulthuis van Leiden Marketing desgevraagd. Sprangers praat daarover de komende tijd met allerlei partijen in Leiden die iets met Rembrandt hebben maar legt ook zijn oor te luisteren in Amsterdam waar Rembrandt in 1631 heen verhuisde.

 

Rembrandt_van_rijn-self_portrait

Leiden wil sowieso meer met de beroemde Leidse schilder gaan doen. In 2006 vierde de sleutelstad al ‘400 jaar Rembrandt’ ter ere van de 400e geboortedag van Rembrandt. Daarna verdween de schilder weer naar de achtergrond. “Een gemiste kans,” vinden velen. Maar Leiden krijgt een herkansing. In 2019 is er namelijk weer een Rembrandtjaar. Dan is het 350 jaar geleden dat de schilder overleed. Dat gaat (landelijk) gevierd worden met allerlei activiteiten in onder andere Amsterdam en Leiden.

Het Rembrandt Atelier moet onderdeel worden van een herkenbare ‘Rembrandtroute’. Ideeën en initiatieven zijn er genoeg. Zo is de stichting Rembrandt in Leiden al een tijd bezig met plannen voor een Rembrandt Experience en zien de ondernemers van de Beestenmarkt het plein liefst omgedoopt worden tot Leids Rembrandtplein; compleet met standbeeld. Ook de herbouw van Rembrandt’s geboortehuis in de Weddesteeg staat bij velen nog steeds hoog op de verlanglijst, zo bleek vanmorgen tijdens een bijeenkomst van Leiden Marketing waar de aanwezigen mochten stemmen op manieren om Rembrandt zichtbaarder te maken. Ook het laten zien van schilderijen van Rembrandt en andere Leidse fijnschilders was een populaire geste. Bijvoorbeeld op bouwdoeken om steigers.

Cultuur Leiden nachtvanrembrandt Rembrandt RembrandtExperience


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×