Het tehuur-bord hing al een poosje aan dat mooie pand Nieuwe Rijn 11 waar iedere Leidenaar tussen 1920 en 2010 bij de daarin gevestigde winkel Paddenburg feest- en fopartikelen kocht. Het pand is een beeldschoon Rijksmonument en heeft een hele geschiedenis. Het was ooit eerst een bankgebouw en Paddenburg verkocht er daarna veel meer dan alleen feestneuzen en rolfluitjes.
Het hele verhaal van het pand staat voor liefhebbers keurig omschreven op de site van Erfgoed Leiden.
2016
Het is nu 2016 en ik ga in dat pand eens een praatje maken met Bas de Wit. Bas runt een herenmodewinkel onder zijn eigen naam op het Vijf Meiplein in Leiden zuid-west. Dat is zoals dat in die branche heet: een multi brand store. Dat betekent dat elke man daar zijn hele kledingkast vol kan shoppen voor elke gelegenheid. Bas wilde er nog graag een casual-concept brand store bij hebben. Een mooie winkel midden in Leiden waar hij zeven dagen per week, trendy, good looking, casual outfits aan een breder publiek zou kunnen aanbieden.
Niets vermoed
Bas en zijn vrouw Chantal gingen op zoek naar een tweede winkelpand in het centrum. Ze wisten dat de Nieuwe Rijn te huur stond maar dachten dat het veel te klein en donker zou zijn voor hetgeen zij wilden realiseren. Op drie oktober viert Leiden feest en leun je wel eens met een versnapering tegen een muur ergens, ja toch? Dat deed Chantal ook op de Nieuwe Rijn maar met haar ogen niet op het feestgewoel gericht, maar naar het interieur van nummer 11. Voor zover dat van buitenaf te beoordelen was. “Joh, Bas, volgens mij valt het wel mee met dat krappe en kleine, zullen we toch eens een afspraak maken om te kijken hier?” Er bleek inderdaad meer ruimte in het pand dan gedacht en na een flinke verbouwing creëerden Bas en Chantal hun winkel daar waar ze het nooit zelf hadden verwacht.
Leidenaar
Bas is geboren Leidenaar en groeide op in de Professorenwijk. Na de basisschool volgde hij het detailhandelsonderwijs en is nu eigenaar van twee winkels en vader van drie kindjes onder de tien. Met zijn gezin woont hij in het Leidse Roomburg. Omdat hij niets met damesmode had en op eigen benen wilde staan, startte hij in 2008 zijn eigen herenmodezaak. Damesmode de Wit, een familiebedrijf dat al meer dan veertig jaar bestaat op het Vijf Meiplein, is nu van zijn broer. De reden dat Bas voor mannenmode koos, is gelegen in het feit dat hij alles zélf wil doen. Dat gaat rond een herenlijn iets beter is zijn mening. Van inkopen tot en met adviseren en afspelden in de paskamer voor de kleermaker, mannen zijn iets makkelijker benaderbaar dan vrouwen als je zelf ook een man bent is zijn ervaring.
Jongens met een bord
Met regelmaat vroeg ik me af waarom die studenten tussen het winkelend publiek met een stokbord ‘State-of-Art’ stonden op drukke winkel- en marktdagen.
“Dat is een moderne vorm van bekendheid geven aan je winkel en merken,” legt Bas uit. State-of-Art was daar uniek mee in Leiden. Bas zette studenten met een reclamebord met pijl naar zijn zaak neer in de traditionele loop tussen de Haarlemmerstraat en voormalig V&D. De jongens waren aanspreekbaar, je kon hen ook om inlichtingen over de collectie vragen. Het bekende merk State of Art staat voor het nieuwste van het nieuwste en is kwalitatief geweldig en in veel Europese steden te vinden. Het zorgde na die doorbraak voor een snelle naamsbekendheid van zijn store.
Leiden plus & min
Bas vindt Leiden vooral een compacte stad, je hoeft nooit lang te lopen of fietsen om te komen waar je wil zijn. Desnoods ga je over het water! Hij houdt van onze grachten en singels en ervaart het als heerlijk om zo midden in de reuring te zitten met zijn winkel. Het is zomer en winter een genot om naar en in de gracht te kijken en alle mooie gebouwen eromheen.
Dat Leiden geen eensluidend beleid heeft voor de dagen dat winkels open zijn is in zijn ogen reuze jammer. “Het is duidelijk dat de zondag met betrekking tot winkelen de meest geschikte dag is maar helaas zijn er juist dan enorm veel Leidse winkels gesloten. Daardoor gaat er teveel omzet naar omliggende steden, zoals Den Haag. Vooral ook omdat daar veel winkels zijn die Leiden nog niet heeft. Van die publiekstrekkers als de Media Markt, Primark en Zara. Van de laatste heeft hij geruchten vernomen dat die mogelijk ook in Leiden komt. “Dat zou een zegen zijn, hoopt de ondernemer van harte.”
Primark of Media Markt? Leg eens uit Bas? Dat zijn toch geen matchende zaken met het merk State of Art wat al bestaat vanaf 1987? Jij biedt maar liefst acht tot tien verschillende collectie’s per jaar aan. Per maand komt hier weer een nieuwe serie kleding binnen die perfect op de vorige serie is afgestemd. Dat past toch niet bij dat soort -rats-pats-reken-snel-af- winkelconcepten?
“Wat ik bedoel,” zegt Bas, is dat we in Leiden nog wel een paar flinke publiekstrekkers kunnen gebruiken. Gewoon voor Leiden als winkelstad in zijn geheel. Maar wie weet wat het nieuwe Aalmarktproject nog allemaal gaat brengen. Nog niet alle panden zijn al verhuurd, ik wacht het nieuwsgierig af.”
Motto?
Bas zegt over zichzelf: “Motto’s hou ik er niet op na. Ik ben maar een nuchtere vent hoor.” Dat is ook wel zo, moet ik na een half uurtje noteren concluderen. Hij houdt er een forse realiteitszin op na. Hij is eigenlijk net zo no-nonsense als de kleding die hij verkoopt. Ik merk het ook aan de klantgesprekken die hij voert. Die zijn ouderwets servicegericht. Bas weet dat het door hem gevoerde merk inmiddels bij veel mannen bekend staat om de kwaliteit. Hij richt zich daarom op de mens achter de klant om hen goed te kunnen adviseren. Zijn winkel is daardoor inmiddels een begrip in Leiden en omstreken.
Oja…
Zou ik bijna nog vergeten te vragen wat Bas van vrouwen op hakken vindt. En dat op een plek in Leiden waar de bestrating zó schuin afloopt dat je, zo weet ik uit ervaring, bijna op je snoet gaat als je niet kijkt waar je stapt! “De meeste vrouwen kunnen er totaal niet op lopen, het is vaak géén gezicht hier,” Zegt Bas terwijl hij op die hellende stoep bij zijn buurman Dende voor de deur wijst.”
Ik dacht het al hé… realist, eerlijk, geen flauwekul, dát is Bas. Ga maar bij hem winkelen, hij heeft veel kennis van mode, is beleefd, hulpvaardig en je voelt je onmiddellijk thuis in het mooie interieur dat recent nog de goedkeuring van de oude dame Paddenburg kreeg! De voormalig roeptoeterverkoopster kwam eens feestelijk ‘neuzen’ in ‘die nieuwe winkel’ en ze was reuze verrast dat de sfeer volledig was behouden en sommige originele details gekoesterd bleken te zijn en in ere hersteld.
State of Art store Leiden: www.stateofart.com/nl/state-of-art-store-leiden voor de casual mode Wie op zoek is naar een kostuum kan terecht bij de andere winkel van Bas: www.basdewitmode.nl. En voor een jurkje ga je naar zijn broer: www.dewitmode.nl
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907