Afrikastudies, verliefd op Lowlands en planten op Mars

SCIENCE 071 logo (1)In de uitzending van Science071 spraken we Maarten Mous over het nut van Afrikastudies en het congres dat hij volgende week organiseert. Daarnaast belden we met PHD-kandidaat Friederike Behrens die op Lowlands weinig van de muziek heeft kunnen genieten, maar wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan.  Planten kweken op mars, dat is wat Vincent de Bakker, Frans Rodenburg en hun onderzoekteam mogelijk willen maken.

Maarten Mous, hoogleraar Afrikaanse taalkunde vertelde hoe belangrijk het onderzoek naar Afrikaanse talen is. Op het continent worden meer dan 2000 talen gesproken, dus er is voldoende te onderzoeken. Het grote probleem is wel dat Afrikaanse talen vaak alleen gesproken talen zijn, maar met de groeiende populariteit van sms’en en appen zorgt ervoor dat ze nu evolueren naar geschreven talen. Volgende week organiseert Maarten Mous een congres, waar onderzoekers op het gebied van Afrikaanse talen mogen spreken.

Op Lowlands zoeken naar vlinders, niet naar echte, maar naar de zogenaamde vlinders in je buik. PHD-kandidate Friederike Behrens mocht op het festival onderzoek doen naar liefde op het eerste gezicht en dan vooral naar de verschijnselen die daarbij horen, denk aan klamme handjes en een bonkend hart in de keel. 

Planten kweken op Mars is nu nog niet mogelijk, maar als het aan een groep Leidse studenten ligt moet dat in de toekomst wel gaan lukken. Vincent de Bakker en Frans Rodenburg waren te gast en vertelden over hun onderzoek. Belangrijk is dat ze ook aandacht vroegen voor hun crowdfundingsactie om het onderzoek uit te voeren. Er is minimaal 8600 euro nodig!

En dan natuurlijk onze eigen redacteur Twan met het wetenschapsnieuws. Over creatieve studies waarmee je steeds meer kans op een baan hebt, zwarte gaten en de eerste mensen in Azië die met kralenkettingen rondliepen. 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×