Het tweede weekend van september zijn de Open Monumentendagen. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Propvol programma Open Monumentendagen

Bezoekers van de Open Monumentendagen in Leiden kunnen dit jaar maar liefst 39 monumenten bezoeken. Speciale aandacht is er voor ‘Iconen & Symbolen’, het thema van deze editie. De Open Monumentendagen vinden plaats op 10 en 11 september.

Donderdagmiddag werd het eerste programmaboekje in de Marekerk aangeboden aan wethouder Paul Laudy. Net als vorig jaar is er ook weer een Kidsgids en een Engelstalige versie van het programma. “Met de Kidsgids kunnen ouders weer met hun kinderen een leuke wandeling door de stad maken. Leuk voor dit weekend, maar ook voor de rest van het jaar”, zegt voorzitter Alexander Geertsema van Stichting Open Monumentendagen Leiden.

Het programma is dit jaar nog voller dan normaal, 39 in plaats van 35 monumenten openen dit jaar de deuren. “Dat komt door het enthousiasme van het nieuwe bestuur”, verklaart Geertsema. “We luisteren gewoon nog niet zo goed naar onze penningmeester. Maar we hebben een heel mooi programma kunnen neerzetten.”


Reanne van Kleef sprak met voorzitter Alexander Geertsema van Stichting Open Monumentendagen Leiden over de Open Monumentendagen.

Wethouder Laudy, verantwoordelijk voor de monumenten in de stad, benadrukte tijdens zijn speech in de Marekerk nog maar eens het belang van de Leidse monumenten. Ook vertelde hij welke monumenten hij volgend weekend zeker níet gaat bezoeken. Niet omdat hij ze niet interessant vindt, maar zelf al regelmatig op deze plekken komt. Molenmuseum De Valk bijvoorbeeld. “Dat is echt een prachtig monument, met natuurlijk ook een prachtig uitzicht over de diepste parkeergarage van Nederland die we daar aan het bouwen zijn. Misschien is die garage wel weer een moment van de toekomst.”


Reanne van Kleef sprak met Wethouder Paul Laudy over de Open Monumentendagen.

Beide heren gaven ook nog een aantal tips voor de mensen die echt niet kunnen kiezen waar ze heen gaan. Geertsema: “Museum Greccio onder de Hartebrugkerk, daar was ik nog nooit geweest. En Muurtoren Oostenrijk vind ik ook altijd erg spannend. Daar zit tegenwoordig een soort experience in. Daar moet je gewoon gaan kijken en beleven wat daar voor spannends wordt opgevoerd.

De wethouder zal tijdens de Monumentendagen zeker een bezoek gaan brengen aan huis de Visser, ook wel bekend als Nieuwe Rijn 2. “Dat is het oude antiquariaat dat daar staat. Dat is heel lang vervallen geweest en wordt nu opgeknapt.”


Reanne van Kleef sprak met Meelfabriek-directeur Margot Simons over de openstelling tijdens de Open Monumentendagen.

 

 

Advertentie

Leiden Open Monumentendagen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×