Trudy Kwik overhandigt de vlag aan wethouder Paul Laudy en geeft daarmee De Buurt terug aan de stad. (Foto's: Marije Moene en Reanne van Kleef).

De Buurt Leiden sluit voor het laatst de deuren

De Buurt Leiden heeft na drie succesvolle maanden de deuren definitief gesloten. Zondag was de tijdelijke pop-up wijk voor de allerlaatste keer open. Om 12:00 uur werd de vlag gestreken en overhandigd aan wethouder Paul Laudy. Daarmee werd De Buurt teruggegeven aan de stad. De afgelopen maanden hebben honderdduizenden mensen de plek bezocht.

De ‘Eindklapper’ vond letterlijk zaterdagavond plaats. Tijdens het laatste feest was De Buurt zo vol dat er niemand meer bij kon. “Er waren 2000 mensen binnen en nog eens 500 mensen stonden buiten te wachten”, vertelt een van de initiatiefnemers van De Buurt, Trudy Kwik. “We hoorden op een gegeven moment dat er volle treinen vanuit Rotterdam kwamen met mensen die naar De Buurt wilden.” Zelfs de ME is er nog aan te pas gekomen, maar die waren er volgens Kwik alleen om te helpen het plein buiten De Buurt vrij te houden.


De initiatiefnemers van De Buurt overhandigen de vlag aan wethouder Paul Laudy en geven daarmee De Buurt terug aan de stad.

De pop-up containerwijk krijgt hoogstwaarschijnlijk een vervolg op een andere locatie in Leiden. Kwik: “Daar zijn we nu druk mee bezig, maar ik kan helaas nog niet zeggen wat er precies gaat gebeuren. We zijn met de gemeente en de eigenaar van de plek in gesprek en hebben al ideeën over wat we willen gaan doen. Dat zou dan van januari tot en met mei volgend jaar zijn.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/283586924″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Reanne van Kleef in gesprek met initiatiefnemer Trudy Kwik over het einde én mogelijke vervolg van De Buurt Leiden.

Vanaf maandag wordt het terrein leeggehaald en klaar gemaakt voor Leidens Ontzet. Daarna starten de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van De Lorentz. Bouwwethouder Laudy is de samenwerking tussen de gemeente en ondernemers uit de stad om het braakliggende terrein een tijdelijke invulling te geven heel goed bevallen. “Er wordt met heel veel interesse naar dit project gekeken. Ook door andere gemeentes naar hoe je zoiets nou doet. De kans om hier iets te doen in plaats van drie maanden een leeg bouwterrein te hebben, die wilden we niet laten liggen. Maar we hadden nooit gedacht dat het zo’n doorslaand succes zou worden.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/283586919″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Reanne van Kleef in gesprek met bouwwethouder Paul Laudy over De Buurt Leiden.

Ook wethouder Robert Strijk van cultuur is lovend over De Buurt. “Er wordt wel eens gezegd ‘ach, je kunt het ook niet doen’. Daarmee sla je elk initiatief dood. Dit is nou een heel goed voorbeeld van waar je het ook niet had kunnen doen, maar we het gewoon eens gingen proberen. En dan ontstaat er iets in de stad waar tienduizenden mensen op afkomen en een mooie avond hebben. Waar je vrienden van vroeger ontmoet of naar een culturele voorstelling kunt gaan. Dan ontstaat er een dynamiek in de stad die ik in Leiden helemaal op z’n plaats vind.”

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/283586901″ params=”color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Trudy Kwik van De Buurt in gesprek met wethouder Robert Strijk van Cultuur over het succes van De Buurt.

Cultuur Economie Leiden debuurt


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×