College: “Gemeentegeld voor De Buurt geen subsidie”

4

De gemeente Leiden heeft geen subsidie gegeven aan pop-upproject De Buurt. Het was gewoon een opdracht van de gemeente. Dat antwoordde wethouder Strijk vanmiddag op vragen van CDA-raadslid Joost Bleijie. Die wilde weten waarom de gemeente 50.000 tot 75.000 euro steekt in het pop-upconcept bij station Leiden Centraal.

Reguliere horecabedrijven in het centrum hekelden de lokale overheidssteun aan het commerciële concept.  Ze zagen hun kritiek bevestigd toen de gemeente beaamde dat De Buurt er zonder geld van de gemeente niet was gekomen. “Dat is dus niet meer dan logisch”, vindt Strijk: “Het was geen subsidie maar een opdrachtverstrekking en dus is het logisch dat het niet door was gegaan zonder onze bijdrage.”

Bleijie wilde ook weten hoe het kon dat vergunningen voor De Buurt ogenschijnlijk zo makkelijk werden verleend terwijl dat in de binnenstad vaak lang duurt en aan allerlei strenge regels wordt gebonden. De tijdelijkheid van de pop-upplek is Strijk een wezenlijk verschil met reguliere aanvragen, maar hij zegde wel toe om er in het college nog eens goed bij stil te staan hoe in de toekomst met dit soort aanvragen moet worden omgegaan. Wel benadrukte hij dat de gemeente adequaat en flexibel wil blijven omgaan met gewenste ontwikkelingen.

 

 

Delen

4 reacties

 1. 50.000 euro ligt onder de aanbestedingsgrens(op) en kan dus meervoudig onderhands aanbesteed worden..
  Zullen we gewoon eens blij zijn dat de gemeente iets DOET, in plaats van alles te bekritiseren. 3 maande een berg puin als entree van de stad of 3 maanden een publiekstrekker: ik hoeft er niet zo lang over te denken voor krap € 0,50 cent per inwoner

 2. pietpartdeux op

  Het had ook anders ingepland kunnen worden door bijvoorbeeld zodra de sloop klaar was gelijk te beginnen met bouwen of is dit te simpel gedacht ?
  Verder kan ik het onbegrip vanuit horeca leiden goed begrijpen , als er een spijker in de muur geslagen moet worden moet er al een vergunning aangevraagd worden.
  Wat ik ook vreemd vind is dat er zo moeilijk wordt gedaan over de terrassen , het moet overal dezelfde kleur zijn , dus ondernemers moeten weer kosten maken terwijl daar gewoon een paar picknick tafels mogen staan

 3. Wim van Zwet

  in de eerst alinea is het een “opdracht” van de gemeente, in de laatste alinea wordt geroepen dat er moet worden gekeken hoe er in de toekomst met dit soort “aanvragen” moet worden omgegaan…. Wat is het nou??? Wat een politiek gedraai om je onder de discussie over een discutabele subsidie aan een commerciele partij uit te draaien.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline