Het hospice aan de Burggravenlaan. (Foto: Johan Backes).

Gemeente komt hospice niet financieel tegemoet

Een betalingsregeling voor het in termijnen voldoen van de onroerend zaak belasting. Dat is alles waarmee de gemeente Leiden Hospice Issoria tegemoet wil komen. Het hospice kreeg in september een naheffing van 46.500 euro voor drie jaar OZB opgelegd van de Belastingsamenwerking  Gouw Rijnland (BSGR) die de lokale belastingen int voor onder andere de gemeente Leiden.

Omdat mensen niet duurzaam bij Issoria verblijven, slaat de gemeente het hospice niet aan als woning, maar als instelling. Dat levert een aanslag op die 15.500 euro per jaar hoger is. “Hoezo geen duurzaam verblijf, de gasten van Issoria verblijven er de rest van hun leven,” reageerde de Leidse advocaat Bob Heeren van RWV Advocaten toen het nieuws bekend werd. “Ik denk dat er een heel leger vrijwilligers paraat staat voor het formuleren van een bezwaar.”

Dat vrijwilligersleger kan nu dus in actie komen. Hoewel een meerderheid van de Leidse gemeenteraad bestaande uit in ieder geval D66, SP en VVD de aanslag eerder van tafel wilde hebben, lijkt er nu toch niets te gebeuren. Wethouder Damen gaf eind september al aan dat kwijtschelden van de belastingaanslag niet tot de mogelijkheden behoorde. “Als u iets wilt doen, moet u het hospice compenseren met subsidie,” zei ze toen in de gemeenteraad.

De gemeenteraad heeft de begroting voor 2017 vorige week vastgesteld zonder dat daar een subsidie voor Issoria in is verwerkt. “De gemeente heeft de balans van Issoria bekeken en zegt ons dat het hospice genoeg geld heeft,” reageert SP-raadslid Ries van Walraven op de vraag waarom er geen voorstel is gekomen om subsidie te geven. D66-fractievoorzitter Jeffrey van Haaster reageert in soortgelijke bewoordingen. Ook de VVD is tevreden. “Ik begrijp dat er bij Issoria op zich voldoende geld is en dat de gemeente schappelijk zou omgaan met deze zaak.,” stelt fractievoorzitter Zevenbergen, daarmee doelend op de mogelijkheid om in termijnen te betalen.

Dat noem ik ‘jumping to conclusions’ zegt voorzitter Wim de Leeuw van de Vrienden van Issoria. “Natuurlijk is er reserve-vermogen. Dat is ook hard nodig, om heel veel redenen.”

Advertentie

Leiden Politiek issoria


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×