Bestuurslid Thijs Hemmes van de Vrienden van Issoria met de cheque van de Slag om Leiden van dit jaar. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Hospice Issoria krijgt naheffing van tienduizenden euro's

De gemeente Leiden heeft Issoria, het hospice aan de Burggravenlaan, een naheffingsaanslag opgelegd voor de Onroerend Zaakbelasting. Sinds de verhuizing van de Plantage naar de Burggravenlaan ziet de Belasting Samenwerking Gouwe Rijnland (BSGR) die voor de gemeente de aanslagen verstuurt het laatste thuis niet als een woning, maar als een instelling. Daardoor moet er jaarlijks 15.500 euro extra aan OZB worden afgetikt. Met terugwerkende kracht over de afgelopen drie jaar.

Ook in 2017 volgt er weer een Slag om Leiden. Weer bij Sociëteit Minerva. Maar hoewel naam en locatie gelijk zijn, wordt de opzet wel aangepast. Wim de Leeuw licht in bovenstaand radio-interview een tipje van de sluier op.

Voorzitter Wim de Leeuw van de Vrienden van Issoria kan er met zijn pet niet bij. “De formulering was dat onze gasten niet  duurzaam bij ons verblijven. Dat is natuurlijk heel wrang. We zijn een hospice! De mensen komen bij ons binnen en die weten dat dit hun laatste thuis is. Dus niet duurzaam? Nee! Natuurlijk niet!”

Hospice Issoria opende de deuren in 2003 aan de Plantage. Daar werd het altijd aangeslagen als woning. Sinds de verhuizing is dat blijkbaar veranderd en moet er nu alsnog 46.500 euro worden nabetaald. En voortaan dus elk jaar 15.500 euro extra.

Issoria heeft elk jaar een tekort van zo’n 150.000 euro op exploitatie. Om dat gat te dichten worden allerlei activiteiten georganiseerd. De Slag om Leiden bijvoorbeeld. Die Leidse kennisquiz leverde Issoria afgelopen maart 42.500 euro op. Geld dat nu direct overgemaakt kan worden naar de gemeente.

Leiden issoria


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×