(Foto: Issoria).

Raadsmeerderheid wil aanslag Hospice Issoria van tafel

Als het aan D66, de SP en de VVD in de Leidse gemeenteraad ligt, gaat de extra OZB-aanslag van 46.500 euro die Hospice Issoria opgelegd heeft gekregen van tafel. Volgende week kaarten ze de kwestie aan in de gemeenteraad. Als daar geen bevredigend antwoord komt van het stadsbestuur, wordt de zaak vervolgens op de agenda gezet van de raadscommissie Werk en Middelen.

Gisteren vertelde voorzitter Wim de Leeuw van de Vrienden van Issoria in ons radioprogramma Nieuws071 dat de gemeente Leiden het huis waar mensen hun laatste dagen slijten niet langer als woning ziet maar als instelling. Inclusief de daarbij horende fors hogere aanslag voor de Onroerend Zaakbelasting. Met terugwerkende kracht over de afgelopen drie jaar.

De partijen willen niet alleen dat de aanslag van 46.500 wordt teruggedraaid, maar ook dat er een oplossing komt voor de toekomst, zodat Issoria niet jaarlijks 15,500 euro extra kwijt is aan belastingen. “We vinden de heffing ongepast,” zegt VVD-fractievoorzitter Frederik Zevenbergen. Ook zijn collega van D66 laat zich in soortgelijke bewoordingen uit. “We hopen dat het op een misverstand berust dat in de raad door wethouder Damen kan worden rechtgezet.” Namens de drie partijen voert SP-raadslid Ries van Walraven volgende week het woord over de kwestie: “Ik hoop dat er nog meer partijen aanhaken. Dit moet echt zo snel mogelijk opgelost worden,” klinkt ze strijdbaar.

Het nieuws sloeg gisteren meteen in als een bom. Talloze mensen spraken schande van de aanslag en boden hun steun aan. Vooral de motivatie van de BSGR die de aanslag namens de gemeente oplegde valt slecht. “De formulering was dat onze gasten niet  duurzaam bij ons verblijven. Dat is natuurlijk heel wrang. We zijn een hospice! De mensen komen bij ons binnen en die weten dat dit hun laatste thuis is. Dus niet duurzaam? Nee! Natuurlijk niet,” zegt Wim de Leeuw.

Advocaat Bob Heeren bijvoorbeeld van RWV Advocaten is een van de mensen die reageert: “Wat een onzinnige redenering! Hoezo verblijven de gasten van Issoria daar niet duurzaam? Ze blijven daar de rest van hun leven! Voor het formuleren van een bezwaar is denk ik een leger vrijwilligers paraat.” Ook raadslid Moniek van Sandick van het CDA Leiden reageert op Facebook: Ik heb het bericht gedeeld, want dit is een belangrijk verhaal!”

Leiden Politiek issoria


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×