Tomas Kok verlaat de Leidse gemeenteraad

14

2016-12-03-13-06-23Het in oktober 2014 van Leefbaar Leiden afgesplitste raadslid Tomas Kok stopt als raadslid. Zijn Groep Kok verdwijnt daarmee uit de Leidse gemeentepolitiek.

Kok is wegens ziekte al langere tijd afwezig in de Leidse raad. Hij wil zich nu richten op zijn herstel. Dat gaat nog geruime tijd duren en daarom zegt hij niet meer in staat te zijn om het raadslidmaatschap te vervullen.

Of Kok met zijn vertrek definitief afscheid heeft genomen van de Leidse politiek is niet zeker. Onlangs deed PVV-voorman Geert Wilders een oproep aan zijn achterban om zich te melden als kandidaatsraadslid.

In 2018 wil de PVV in alle provincies in een aantal steden meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Kok heeft zich nog niet gemeld, omdat hij zich nu focust op zijn herstel, maar sluit voor de toekomst niets uit. “PVV afdeling worden heb ik altijd als optie opengelaten, maar lokaal doorgaan was ook altijd prima. Nu de deur ervoor openstaat, is het mogelijk, maar niets staat nu nog vast.”

Nu Kok zijn ontslag heeft ingediend als raadslid valt zijn zetel terug aan Leefbaar Leiden. Fractievoorzitter Daan Sloos van die partij kon nog niet reageren om de nu ontstane situatie. Het opstappen van Kok is nieuw voor hem. Op de kandidatenlijst van Leefbaar Leiden stonden in 2014 op de plekken 3, 4 en 5 vertrouwelingen van Kok. Het gaat om Peter Barendse, Wesley Friedhoff en Matthijs de Ridder. In die volgorde moeten zij nu gevraagd worden of ze de opengevallen plek in willen nemen.

Kok stopt overigens niet als lid van Provinciale Staten van Zuid-Holland. Daar maakt hij deel uit van de PVV-fractie. Wel treedt hij ook daar tijdelijk terug. “De raad kost veel meer tijd en energie omdat ik alles zelf moest doen, in de Staten hebben we een grote fractie en een prima tijdelijk vervanger,” aldus Kok.

Delen

14 reacties

 1. Het hardnekkige gerucht doet nu de ronde dat Daan Sloos zich in Zuid-Korea volgens een nieuwe snelle procedure laat kloneren om de vrijgekomen zetel weer namens zijn “partij” te kunnen bezetten.

 2. Clémens Koets op

  Als raadslid zal ik Tomas Kok niet missen, maar als medemens wil ik hem een spoedig herstel toewensen.

 3. maarten kersten op

  De mededeling van Kok dat hij als Leids raadslid stopt, wekt niet alleen opluchting maar is ook weer eens een leugen van deze vreemde jongen. Hij IS namelijk allang gestopt, en wel na de vergadering van mei. Een simpel onderzoek leert dat hij zijn voormalige fractiegenoot Sloos en zijn kiezers niet alleen heeft belazerd door zijn eigen fractie te beginnen, maar ook nog eens dubbel heeft benadeeld. Als hij meteen was opgestapt, had Sloos een opvolger kunnen benoemen, ook al waren de volgende twee op de lijst ook Kokkisten. Van de dertien raadsvergaderingen van dit jaar heeft hij er alleen in het begin drie bijgewoond, tot die van maart, en daarna dus alleen nog maar die van mei. Hij zou langdurig (hij zegt niet “ernstig”) ziek zijn geweest en nog tijd nodig hebben voor herstel. Intussen kon hij wél alle vergaderingen van de Provinciale Staten meemaken. Hoezo ziek? Zijn PVV-fractieleiderschap in de provincie was veel belangrijker natuurlijk… Alleen eind juni niet, maar ja, mag Kok ook eens lekker naar de Koksta Brava? In zijn schaarse mededelingen aan de pers meldt hij dat hij in zijn abdicatie-brief aan de burgemeester nog wel zou melden, wat die geheimzinnige ziekte dan was. Helaas weer niet waar, want uit die brief blijkt helemaal níéts over die ziekte… Vergeten? Toch wel sneu, zo’n ziekte, en wij wensen hem een voorspoedig herstel, vooral geestelijk. ’t Zal toch geen Alzheimer of Korsakov zijn?
  PS: o ja, heer Kok, stort u dan alstublief wel over het hele jaar heel netjes uw maandelijkse uitkering als raadslid terug…

  • En bij hoeveel commissievergaderingen was Kok aanwezig? Sloos is daarvan trouwens ook al jaren geen frequente bezoeker. Voor het inhoudelijke debat zijn die vergaderingen belangrijker dan de plenaire vergaderingen, maar tot inhoudelijke bijdragen zijn dergelijke non-valeurs niet in staat.

 4. Een Leids burger op

  Als een raadslid voor langere tijd afwezig is (b.v. zwangerschapsverlof of ziekte) wordt meestal aan de volgende kandidaat op de lijst gevraagd of die beschikbaar is om tijdelijk te willen vervangen. Eerlijk gezegd is mij niet duidelijk waarom dit in dit geval nog niet eerder is gebeurd en pas nu.

  • Anneloes Wassenaar op

   Omdat Kok geen eigen lijst heeft. De vervanger moet wel van de lijst komen, namelijk. De zetel gaat nu terug naar Leefbaar Leiden.

    • Een Leids burger op

     Zo sterk vind ik dat antwoord niet en de naïeve Henk weer eens niet doordenkt. Dat Kok geen eigen lijst heeft en is afgesplist van LL was mij natuurlijk bekend. Als ik de reactie bij Kersten lees zou Kok als sinds mei gestopt zijn. Tijd genoeg gehad dus om een vervanger te zoeken, ook voor LL. Het lijkt mij eerder dat de heer Kok te lang heeft geaarzeld met zijn besluit.

     • maarten kersten op

      Nee E.L.Burger, in mei is hij weliswaar al De Facto (in feite / in de praktijk) met zijn raadswerk gestopt maar NU pas officieel.

 5. Heeft die verwarde knul zijn studie eindelijk voltooid of zit er daarvoor te veel rotzooi tussen zijn oren?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline